MONITORUL APĂRĂRII | Marea Britanie vrea misiune maritimă europeană pentru protejarea navelor în Golful Persic

Marea Britanie va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, a declarat luni seară ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care Iranul a capturat acum câteva zile un petrolier britanic.

1783 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Marea Britanie vrea misiune maritimă europeană pentru protejarea navelor în Golful Persic

"Conform legislaţiei internaţionale, Iranul nu are dreptul de a obstrucţiona trecerea unei nave, nici nu mai vorbesc de trimiterea de militari la bord. Prin urmare, a fost un act de piraterie de stat", a declarat Jeremy Hunt în Camera Comunelor.

"Acum, vom încerca să constituim împreună o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul echipajelor şi navelor prin această regiune esenţială", a adăugat Jeremy Hunt, citat de cotidianul The Telegraph.

Jeremy Hunt a subliniat că va discuta despre modul în care această misiune maritimă va colabora cu Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic.

Jeremy Hunt a discutat despre acest caz cu miniştrii de Externe din Franţa şi Germania, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas. Guvernul Angela Merkel a subliniat că va continua să aibă o abordare "diplomatică" în criza cu Iranul.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici