MONITORUL APĂRĂRII: NATO este „up and running”, pentru apărarea şi protejarea intereselor de securitate ale aliaţilor

NATO este „up and running”, pentru apărarea şi protejarea intereselor de securitate ale aliaţilor. Aşa poate fi sintetizată conferinţa de presă a preşedintelui Comitetului Militar NATO (MC), Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, care a avut loc în după-amiaza zilei de 16 ianuarie, după încheierea reuniunii MC în formatul şefilor apărării din statele aliate.

2013 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: NATO este „up and running”, pentru apărarea şi protejarea intereselor de securitate ale aliaţilor

MONITORUL APĂRĂRII: NATO este „up and running”, pentru apărarea şi protejarea intereselor de securitate ale aliaţilor

Într-un mediu de securitate tot mai impredictibil şi provocator, Alianţa continuă adaptarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare, cu o atenţie specială acordată operaţionalizării Iniţiativei de creştere a capacităţii operaţionale (4x30) şi prezenţei aliate înaintate în flancul estic, precum şi planificării şi generării forţelor pentru misiunile şi operaţiile în desfăşurare, inclusiv în Afganistan. În evaluarea şefilor apărării, principalele ameninţări la adresa securităţii aliate sunt Rusia şi grupările teroriste internaţionale.

În zilele de 15 şi 16 ianuarie, la sediul Alianţei din Bruxelles, a avut loc sesiunea semestrială a NATO MC, în formatul şefilor apărării din statele membre. Din partea României a participat o delegaţie militară condusă de generalul Nicolae CIUCĂ, şeful SMAp.

Dincolo de logica business as usual, prin care Comitetul Militar elaborează recomandări şi asigură consilierea de specilitate a Consiliului Nord-Atlantic pe principalele subiecte de pe agenda aliată, sesiunea actuală s-a derulat sub auspicii nu tocmai pozitive. Este vorba, în principal, de apariţia în presa americană a informaţiilor legate de solicitările preşedintelui Trump pentru fundamentarea variantelor posibile de ieşire a SUA din NATO şi de conextul tot mai incert de planificare şi desfăşurare a misiunii din Afganistan.

Preşedintele NATO MC, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, a dat asigurări privind angajamentului solid şi sprijinul complet pe care Statele Unite îl asigură Alianţei, precizând că dezbaterile din cadrul  reuniunii nu au fost deloc afectate de dezvăluirile recente din presa americană. Agenda a fost deosebit de încărcată, cu abordarea provocărilor strategice actuale şi viitoare la adresa NATO, a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei şi a angajamentele operaţionale principale - misiunea Resolute Support din Afganistan  şi misiunea din Kosovo.

Şefii apărării au discutat şi agreat evaluarea principalelor ameninţări la adresa Alianţei, potrivit căreia cele mai mari riscuri pentru securitatea aliaţilor sunt generate în prezent  de Rusia şi grupările teroriste internaţionale. Totodată, au fost discutate modalităţile în care noile tehnologii, în special cele cu caracte disruptiv, afectează planificarea şi ducerea viitoarelor misiuni şi operaţii ale NATO şi a fost subliniată necesitatea ca NATO să-şi menţină avantajul în acest domeniu la nivel global. A fost exprimată îngrijorarea faţă de acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, cu trimitere directă la situaţia de criză din Marea Azov, cu agrearea necesităţii de monitorizare continuă a posturii Moscovei.

Totodată, şefii aliaţi ai apărării au revăzut progresul în elaborarea Strategiei militare a NATO, cu asumarea necesităţii de abordare integrată a tuturor ameninţărilor externe, plecând de la premisa că factorul militar, deşi cel mai puternic, este doar unul din instrumentele la dispoziţia Alianţei pentru apărarea şi promovarea propriilor interese.

În ceea ce priveşte consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, a fost reiterat progresul important realizat în operaţionalizarea Iniţiativei aliate de creştere a capacităţii operaţionale – „Iniţiativa celor 4 treizeci” (30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de vase de război, gata să fie dislocate în mai puţin de 30 de zile) cu obiectivul de a pune la dispoziţia Alianţei forţe cu capabilităţi solide, gata de intervenţie în timp scurt, pentru a răspunde potenţialelor situaţii de criză.

Legat de procesul de planificare a misiunii Resolute Support din Afganistan (RSM), a fost exprimat angajamentul aliaţilor şi partenerilor participanţi la misiune pentru realizarea obiectivelor de pregătire şi sprijinire a forţelor afgane de securitate şi apărare. Chestionat direct asupra influenţelor pe care declaraţiile preşedintelui Trump privind reducerea la jumătate a contingentului american din Afganistan le au asupra planificării RSM,

Air Chief Marshal Sir Peach a negat existenţa acestora. A precizat că aliaţii şi partenerii au reconfirmat sprijinul solid pentru continuarea misiunii şi pentru furnizarea mijloacelor şi forţelor necesare RSM. În schimb, angajamentul faţă de misiunea KFOR din Kosovo urmează să fie reexaminat, în condiţiile în care autorităţile kosovare vor continua transformarea Forţei de securitate în armată naţională.

Reuniunea a consemnat şi o premieră interesantă la nivel mondial. În debutul reuniunii, preşedintele NATO MC a felicitat 3 noi şefi ai apărării din Estonia, Italia şi Slovenia. În acest context, a insistat asupra faptului că generalul maior Alenka Ermenc din Slovenia este prima femeie din istorie care ocupă funcţia de şef al apărării unui stat.

Sinteza concluziilor şi deciziilor adoptate de NATO MC în formatul şefilor apărării va face obiectul unui document de recomandări specifice care urmează să fie înaintat NAC, în pregătirea dicuţiilor şi deciziilor care vor fi adoptate de miniştri apărării, în viitoarea lor reuniune de la sediul Alianţei, planificată pentru perioada 13-14 februarie.

(Corespondenţă de la Bruxelles, Gheorghe Tibil).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici