MONITORUL APĂRĂRII | Raport: Brexit şi vidul politic riscă să amplifice activităţile paramilitare în Irlanda de Nord

Eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi vidul politic regional riscă să alimenteze activităţile paramilitare în provincia britanică Irlanda de Nord, arată o evaluare elaborată de Comisia Independentă de Raportare (IRC).

1230 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Raport: Brexit şi vidul politic riscă să amplifice activităţile paramilitare în Irlanda de Nord

Raport: Brexit şi vidul politic riscă să amplifice activităţile paramilitare în Irlanda de Nord

"(...) Activităţile paramilitare rămân o realitate puternică în Irlanda de Nord şi continuă să fie un obstacol major în calea păcii şi reconcilierii", conform evaluării Comisiei Independente de Raportare (IRC).

Riscurile sunt asociate "vidului politic din Irlanda de Nord şi incertitudinii continue referitoare la Brexit. Alături de numărul în creştere al morţilor, al atacurilor şi al altor evenimente grave asociate organizaţiilor paramilitare produse anul trecut, sarcina opririi activităţilor paramilitare a devenit mult mai dificilă", precizează raportul.

Mii de persoane au murit în conflictul nord-irlandez, între grupurile catolice proirlandeze şi protestanţii unionişti, încheiat prin Acordul de pace din Vinerea Mare (1998). În ultimele 12 luni, în atacurile din Irlanda de Nord au murit trei persoane, iar alte 81 au fost rănite. În perioada 2017-2018, bilanţul victimelor a fost de un mort şi 75 de răniţi.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici