MONITORUL APĂRĂRII | Rusia confirmă trimiterea de militari în Venezuela şi denunţă un complot al SUA/ Trump avertizează că menţine „toate opţiunile” pentru a obţine retragerea trupelor

Rusia a confirmat trimiterea de efective militare în Venezuela, argumentând că este o decizie luată în conformitate cu legislaţia acestei ţări şi denunţând încercarea Statelor Unite de a efectua o lovitură de stat. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat, miercuri, Rusia să retragă trupele din Venezuela, avertizând că menţine „toate opţiunile" pentru a obţine acest lucru, în timp ce vicepreşedintele american, Mike Pence, a catalogat „provocare" transferul de militari ruşi.

14041 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Rusia confirmă trimiterea de militari în Venezuela şi denunţă un complot al SUA/ Trump avertizează că menţine „toate opţiunile” pentru a obţine retragerea trupelor

Rusia confirmă trimiterea de militari în Venezuela şi denunţă un complot al SUA/ Trump avertizează că menţine „toate opţiunile” pentru a obţine retragerea trupelor

„Continuând retorica agresivă împotriva Venezuelei şi încercând în mod deschis să efectueze o lovitură de stat în această ţară, Statele Unite acuză naţiuni care cooperează cu autorităţile legale, inclusiv cu Rusia", a transmis Ministerul rus de Externe, denunţând criticile referitoare la trimiterea de trupe ruse.

„Am vrea să le amintim politicienilor americani că trăiesc în secolul 21, nu în secolul 19. Venezuela este o naţiune suverană şi un stat membru ONU. Are suveranitate egală cu a Washingtonului", precizează Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„În privinţa aspectelor legale ale situaţiei, am vrea să amintim că în Constituţia Venezuelei există prevederi clare referitoare la staţionarea contingentelor militare străine pe teritoriul ţării (...). Federaţia Rusă dezvoltă cooperarea cu Venezuela prin respectarea strictă a Constituţiei acestei ţări şi a tuturor normelor legislative. Prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul Venezuelei este reglementată prin acordul de cooperare militară dintre guvernele Rusiei şi Venezuelei (...)", subliniază MAE rus.

Statele Unite au acuzat Rusia de "comportament inconştient" din cauza trimiterii de trupe şi echipamente militare în Venezuela.

Două avioane militare ruse au aterizat sâmbătă în Venezuela, transportând trupe şi echipamente. Conform unor surse, în Venezuela au fost trimişi aproximativ 100 de militari ruşi.

Donald Trump somează Rusia să retragă militarii din Venezuela, avertizând că menţine „toate opţiunile”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat, miercuri, Rusia să retragă trupele din Venezuela, avertizând că menţine „toate opţiunile" pentru a obţine acest lucru.

„Rusia trebuie să plece", a declarat Donald Trump cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Întrebat de jurnalişti cum ar putea obţine obiectivul retragerii trupelor ruse din Venezuela, Donald Trump a răspuns: "Vom vedea. Toate opţiunile sunt deschise".

Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite, a cerut miercuri Rusiei să nu mai ofere susţinere Administraţiei Nicolas Maduro, catalogând drept „provocare" transferul de militari ruşi în Venezuela.

„Statele Unite consideră sosirea avioanelor ruse în Venezuela drept o provocare care nu era necesară", a declarat miercuri Mike Pence, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

„Cerem Rusiei să înceteze total susţinerea acordată regimului Maduro, să fie alături de Juan Guaido şi alături de naţiunile din această emisferă şi din lume până la restabilirea libertăţii", a subliniat Mike Pence, citat de agenţia de presă Reuters.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici