MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite intenţionează să genereze un conflict militar cu Iranul, acuză Administraţia Putin

Planul Statelor Unite de suplimentare a efectivelor militare în Orientul Mijlociu are rolul de a genera un conflict militar cu Iranul, a acuzat marţi Administraţia Vladimir Putin, îndemnând Washingtonul şi Teheranul să dea dovadă de reticenţă.

1925 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite intenţionează să genereze un conflict militar cu Iranul, acuză Administraţia Putin

Statele Unite intenţionează să genereze un conflict militar cu Iranul, acuză Administraţia Putin

"Acţiunile de acest fel nu pot fi văzute altfel decât ca fiind un plan deliberat de provocare a unui război", a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia RIA Novosti.

Administraţia Donald Trump a anunţat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

"(...) Statele Unite ar trebui să se abţină de la consolidarea prezenţei militare şi de la alte măsuri, precum atragerea sau impulsionarea aliaţilor să intensifice presiunile asupra Iranului", a subliniat Riabkov.

Şi Kremlinul a lansat un apel la reţinere, pentru evitarea escaladării crizei în Orientul Mijlociu. "Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere. Am prefera să nu vedem măsuri care generează tensiuni suplimentare în această regiune deja instabilă", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a argumentat că trupele trimise în Orientul Mijlociu au un rol "defensiv", în contextul atacurilor care au vizat petroliere în Golful Oman.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat marţi că Administraţia Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. "Actuala situaţie se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menţionat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acţiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord", a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: "Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deşi neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacţie, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacţie la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situaţie foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte".

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Taguri:
rusia,
sua,
iran

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici