MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite nu vor decide unilateral reducerea trupelor din Afganistan, ci în coordonare cu aliaţii

Statele Unite nu vor decide în mod unilateral diminuarea efectivelor militare din Afganistan, afirmă secretarul american al Apărării, Pat Shanahan, precizând că Washingtonul se va consulta cu ţările aliate în cadrul NATO.

354 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite nu vor decide unilateral reducerea trupelor din Afganistan, ci în coordonare cu aliaţii

Statele Unite nu vor decide unilateral reducerea trupelor din Afganistan,ci în coordonare cu aliaţii

„Nu vor fi reduceri unilaterale ale efectivelor militare. Acesta a fost unul dintre mesaje, va fi coordonat, suntem împreună", a declarat Pat Shanahan, secretarul interimar al Apărării din SUA, după reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO.

Preşedintele Donald Trump a semnalat că vrea diminuarea efectivelor americane din Afganistan. În prezent, în Afganistan sunt aproximativ 14.000 de militari americani, mai mult de jumătate participând la misiuni NATO.

Pat Shanahan a dat asigurări că, dacă se va decide reducerea efectivelor militare în contextul negocierilor de pace cu talibanii sau în alte condiţii, Washingtonul se va consulta cu aliaţii din cadrul NATO. "Am discutat despre acest lucru, acum trebuie să intensificăm susţinerea pentru structurile de apărare afgane pentru a exercita presiuni mai mari asupra talibanilor", a precizat Shanahan, citat de agenţia Associated Press.

Reprezentanţii talibanilor afgani şi negociatorii Statelor Unite se vor întâlni pe 18 februarie în capitala Pakistanului, Islamabad, în cadrul eforturilor de a pune capăt conflictului din Afganistan. Viitoarea sesiune formală de negocieri este programată pe 25 februarie, în Qatar. Statele Unite au promis, în cadrul negocierilor, reducerea la jumătate a trupelor americane din Afganistan în următoarele luni, a declarat recent un reprezentant al insurgenţilor talibani afgani, citat de agenţiile RIA Novosti şi Reuters. "Da, americanii ne-au spus luna trecută că vor retrage jumătate din trupe în perioada februarie-aprilie", a declarat Abdul Salam Hanafi, un reprezentant al Mişcării talibanilor afgani. Hanafi a precizat că Washingtonul a agreat ideea retragerii totale a efectivelor militare din Afganistan la un moment dat. "Calendarul retragerii totale va fi discutat la următoarele întrevederi", a adăugat Hanafi.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a atras critici dure după ce a anunţat retragerea trupelor americane din Siria şi reducerea efectivelor militare din Afganistan. În discursul despre "Starea Naţiunii", Donald Trump a declarat: "Am accelerat negocierile pentru a ajunge la o soluţie politică în Afganistan. (...) Pe măsură ce vom face progrese în aceste negocieri, vom putea reduce efectivele militare şi ne vom concentra pe combaterea terorismului", a explicat Trump.

În replică la comentariile reprezentantului talibanilor, Departamentul de Stat al SUA a transmis că încă nu a fost stabilit calendarul reducerii efectivelor militare, precizând că deciziile vor fi luate "când condiţiile de pe teren vor permite". "Nu am stabilit încă un calendar al posibilei reduceri a trupelor (...)", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Negociatorii Statelor Unite au ajuns la un acord cu reprezentanţi ai insurgenţilor talibani pentru un proiect de tratat ce ar putea pune capăt conflictului din Afganistan, care durează de 17 ani, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie emisarul Washingtonului, Zalmay Khalilzad.

Cea mai recentă sesiune a negocierilor cu insurgenţii talibani afgani s-a desfăşurat în ianuarie în Qatar. Zalmay Khalilzad, emisarul special american pentru Reconciliere în Afganistan, s-a deplasat ulterior în Kabul pentru a le prezenta rezultatele liderilor afgani. Liderii insurgenţilor talibani refuză negocierile directe cu Administraţia de la Kabul, pe care o consideră o "marionetă". Talibanii s-au aflat la putere în Afganistan în perioada 1996-2001, până la invazia militară americană lansată după atentatele comise de reţeaua teroristă Al-Qaida pe 11 septembrie 2001. "Avem un proiect de acord-cadru care trebuie detaliat înainte de a deveni acord", a declarat Zalmay Khalilzad într-un interviu acordat cotidianului The New York Times.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici