MONITORUL APĂRĂRII: Tillerson l-a atenţionat pe Trump asupra unor decizii ilegale. De ce spune că i-a fost dificil să colaboreze cu liderul de la Casa Albă/ Putin "joacă şah tridimensional"

Fostul secretar de Stat Rex Tillerson afirmă că i-a atras atenţia de multe ori preşedintelui Donald Trump că unele acţiuni ar fi ilegale, subliniind că a fost dificil pentru el să colaboreze cu liderul de la Casa Albă, cu care nu are aceleaşi valori şi pe care îl consideră "indisciplinat".

5879 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: Tillerson l-a atenţionat pe Trump asupra unor decizii ilegale. De ce spune că i-a fost dificil să colaboreze cu liderul de la Casa Albă/ Putin "joacă şah tridimensional"

Rex Tillerson l-a avertizat frecvent pe Donald Trump asupra unor acţiuni "ilegale". De ce i-a fost dificil să colaboreze cu liderul de la Casa Albă

Rex Tillerson a comentat public disensiunile pe care le avea cu Donald Trump şi situaţia care a condus la demiterea sa din funcţia de secretar de Stat.

"Cred că parţial a fost evident că avem stiluri total diferite. Nu aveam acelaşi sistem de valori", a declarat Rex Tillerson într-un interviu acordat CBS News.

"Când preşedintele spunea «iată ce vreau să fac sau cum vreau să fac», eu îi spuneam «domnule preşedinte, înţeleg ce vreţi să faceţi, dar nu puteţi în acest mod, pentru că încalcă legea, încalcă un anumit tratat». Ştiţi, devenea frustrat", a spus Tillerson.

Fostul director general de la ExxonMobil afirmă că nu a ştiut să se comporte cu Donald Trump altfel decât "într-un stil direct". "Cred că s-a săturat de mine, pentru că eram tipul care îi spunea mereu «nu puteţi face asta, să discutăm despre ce puteţi face»", a explicat Tillerson.

Rugat să îl descrie pe Donald Trump, Rex Tillerson a explicat că nu îl întâlnise deloc pe preşedinte înainte de a fi numit secretar de Stat. Donald Trump "acţionează în funcţie de instincte, în unele privinţe pare a fi impulsiv. Dar nu are intenţia de a acţiona impulsiv. Cred că încearcă într-adevăr să acţioneze instinctiv. A fost o provocare pentru mine să vin de la o companie disciplinată, orientată spre acţiuni cum este ExxonMobil şi să colaborez cu un om care este destul de indisciplinat, nu îi place să citească, nu citeşte rapoartele de informare, nu îi place să intre în detalii cu multe lucruri. Mai degrabă spune «iată ce cred eu şi puteţi să încercaţi să mă convingeţi despre contrariu», dar cel mai frecvent nimeni nu reuşeşte să facă asta", a subliniat Tillerson, precizând că este mândru de activitatea sa în funcţia de secretar de Stat şi că ar reveni în Administraţia Donald Trump dacă preşedintele i-ar cere acest lucru.

Rex Tillerson a atras atenţia că printre cele mai mari ameninţări extrene se numără influenţa din ce în ce mai mare a Chinei şi "Rusia beligerantă".

Întrebat dacă Rusia a avut ingerinţe în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, Tillerson a subliniat, conform publicaţiei Houston Chronicle, că "nu există niciun dubiu" şi a amintit că acest lucru a fost confirmat de serviciile secrete. "Rusia încearcă să submineze încrederea noastră şi încrederea lumii în noi", a adăugat Tillerson, descriindu-l pe preşedintele Vladimir Putin ca fiind un lider "foarte calculat" şi "foarte oportunist". "Multor oameni le place să joace şah. El joacă şah tridimensional", a spus Tillerson.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici