MONITORUL APĂRĂRII | UE vrea îmbunătăţirea legăturilor de infrastructură cu Asia, dar neagă rivalitatea cu China

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan în materie de politică externă pentru îmbunătăţirea infrastructurii energetice, digitale şi de transporturi în relaţia cu Asia, dar Bruxellesul neagă ideea că ar vrea să contracareze ambiţiile Chinei.

391 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | UE vrea îmbunătăţirea legăturilor de infrastructură cu Asia, dar neagă rivalitatea cu China

UE vrea îmbunătăţirea legăturilor de infrastructură cu Asia, dar neagă rivalitatea cu China

Planul, care va beneficia de fonduri suplimentare din bugetul UE post-2021, dar şi din fonduri private şi credite pentru dezvoltare, constituie o reacţie strategică la implicarea Chinei în centrul Asiei şi în sud-estul Europei, unde Beijingul a investit miliarde de dolari.

Strategia de 13 pagini prezentată de Executivul UE nu precizează valoarea totală a bugetului, dar planul se bazează pe un fond în valoare de 60 de miliarde de euro folosit ca garanţie în cazul eşecului proiectului. Investiţiile ar putea ajunge la nivelul de 300 de miliarde de euro în intervalul 2021-2027 prin atragerea fondurilor private.

Chiar dacă nu toate fondurile vor fi cheltuite în Asia, strategia Comisiei Europene de a îmbunătăţi legăturile de infrastructură cu Asia va deveni politică oficială a Uniunii Europene.

Consiliul UE urmează să aprobe planul pe 15 octombrie, înaintea summitului liderilor europeni şi asiatici.

Începând din 2013, China a lansat proiecte de construcţii în peste 60 de ţări, în cadrul unei iniţiative care prevede o reţea de legături terestre şi maritime între sud-estul Asiei, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirmă că propunerea Comisiei Europene nu are legătură cu politicile Chinei.

"Propunerile noastre, politicile şi calendarul nu sunt stabilite în altă parte. Nu este vorba de o reacţie la alte iniţiative, de la Beijing, Washington, Moscova ori Timbuktu", a explicat Federica Mogherini, citată de site-ul agenţiei Reuters.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici