Montarea elementelor antirachetă în România reprezintă un aranjament bilateral cu SUA - oficial NATO

Planul de instalare a unor elemente ale scutului antirachetă în România reprezintă un aranjament bilateral între Washington şi Bucureşti, afirmă purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, fără a exclude posibilitatea ca sistemul să fie integrat pe viitor într-un plan al Alianţei Nord-Atlantice.

23 afișări
Imaginea articolului Montarea elementelor antirachetă în România reprezintă un aranjament bilateral cu SUA - oficial NATO

Montarea elementelor antirachetă în România reprezintă un aranjament bilateral cu SUA - oficial NATO (Imagine: mda.milsystemsystem.html)

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia reuniunii Consiliului Nord-Atlantic dacă este vorba de un aranjament bilateral între Statele Unite şi România sau sistemul va fi parte a viitoarei arhitecturi de securitate a NATO, Appathurai a răspuns:

"În momentul de faţă, este pur şi simplu un acord bilateral, dar la fel de adevărat este (...) că dacă se va lua o decizie pentru mutarea arhitecturii de apărare antirachetă SUA - Europa într-un context mai apropiat de NATO, iar aceasta este una dintre opţiunile luate în considerare, atunci poate deveni parte a unui sistem (...) care are un context NATO, integrat într-un sistem care într-o anumită măsură implică NATO în apărarea antirachetă europeană. Dar asta nu se întâmplă acum, deocamdată este doar la nivel bilateral".

Deocamdată, "nu există un sistem antirachetă NATO pentru apărarea Europei şi nici vreo decizie pentru construirea unuia. Acordul cu România pentru acceptarea sistemelor defensive SM-3 este un acord al Statelor Unite cu NATO în calitatea de organizaţie. NATO este pe cale să analizeze posibilitatea construirii unui sistem antirachetă pentru Europa, iar sistemul american va avea un rol central. Dar nicio decizie nu a fost luată", explică purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

La o întrebare referitoare la eventuala legătură între instalarea sistemelor antirachetă în România şi negocierile pe tema START, oficialul NATO a răspuns: "În privinţa START, nu, nimeni nu a făcut vreo legătură între START şi apărarea antirachetă în Consiliul Nord-Atlantic. În opinia mea, doar generalul rus Makarov face această legătură, cel puţin în public".

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului. În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama privind "abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa".

Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea părţii americane privind găzduirea unor interceptoare în cadrul scutului antirachetă al SUA este în deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind înscrisă însă până în prezent în registrul bilateral al cooperării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici