Moscova a respins îndemnul rebelilor la staţionarea unor Căşti Albastre ruseşti în estul Ucrainei

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a respins miercuri ideea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei de a cere staţionarea unor Căşti Albastre ruseşti în această regiune.

343 afișări
Imaginea articolului Moscova a respins îndemnul rebelilor la staţionarea unor Căşti Albastre ruseşti în estul Ucrainei

Moscova a respins îndemnul rebelilor la staţionarea unor Căşti Albastre ruseşti în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că sunt şanse reduse ca acest lucru să se întâmple", a declarat Ciurkin pentru presă.

Un diplomat european membru al Consiliului de Securitate al ONU a apreciat că ideea unei operaţiuni de menţinerea păcii în estul Ucrainei "provoacă puţin entuziasm" în Consiliu.

Autorităţile separatiste au cerut marţi ONU să trimită Căşti Albastre, şi anume membri ruşi ai acestot trupe, să prevină o "catastrofă umanitară".

"Cerem o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU, care să examineze problema trimiterii unui contingent de menţinerea păcii din care să facă parte reprezentanţi ruşi", a anunţat într-un comunicat "parlamentul republicii" de la Doneţk, un bastion al rebeliunii proruse din estul Ucrainei.

"Îndemnăm comunitatea internaţională şi Federaţia rusă să oprească catastrofa umanitară şi genocidul social declanşate de către acţiunile Guvernului ucrainean", adăuga "parlamentul".

Conflictul armat dintre rebeli şi forţe guvernamentale în estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi 930.000 de strămutaţi de la începutul lui aprilie.

Puterea ucraineană a dispus, la jumătatea lui noiembrie, închiderea tuturor serviciilor publice - şcoli, spitale şi salvatori - în regiunile aflate sub controlul separatiştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici