Moscova cere statelor UE să ancheteze acuzaţiile privind centrele pentru detenţie ale CIA

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să efectueze investigaţii complete în cazul presupuselor închisori gestionate de Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA), afirmă Konstantin Dolgov, emisarul Ministerului rus de Externe responsabil de Drepturile Omului.

210 afișări
Imaginea articolului Moscova cere statelor UE să ancheteze acuzaţiile privind centrele pentru detenţie ale CIA

Moscova cere statelor UE să ancheteze acuzaţiile privind centrele pentru detenţie ale CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Activiştii pentru drepturile omului cer în mod rezonabil Guvernului Poloniei să efectueze o anchetă eficientă în cazul închisorilor CIA de pe teritoriul polonez. Acţiuni similare trebuie întreprinse de celelalte state UE unde au fost centre de tortură gestionate de CIA", a afirmat Konstantin Dolgov, citat de RIA Novosti.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru "complicitate" la programul CIA de închisori secrete vizând suspecţi de terorism. "Polonia a cooperat la pregătirea şi punerea în aplicare a operaţiunilor de transfer, detenţie secretă şi interogare desfăşurate de CIA pe teritoriul său", au stabilit judecătorii CEDO. Varşovia a fost condamnată pentru rolul în actele de tortură la care au fost supuşi, în intervalul 2002 - 2003, un palestinian şi un saudit, transferaţi ulterior la penitenciarul american de la Guantanamo Bay.

Conform AFP, CEDO ar urma să analizeze acuzaţii similare privind presupuse centre secrete de detenţie gestionate de CIA în România şi Lituania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici