Moscova denunţă detenţia în SUA a fiului unui deputat rus acuzat de piraterie informatică

Ministerul rus de Externe a denunţat marţi detenţia în Statele Unite a cetăţeanului Roman Seleznev - fiul unui deputat rus, arestat pentru piratarea unor sisteme informatice, catalogând arestarea acestuia drept un "nou gest inamical" şi o "răpire".

169 afișări
Imaginea articolului Moscova denunţă detenţia în SUA a fiului unui deputat rus acuzat de piraterie informatică

Moscova denunţă detenţia în SUA a fiului unui deputat rus acuzat de piraterie informatică (Imagine: Shutterstock)

"Noi considerăm ceea ce s-a întâmplat drept un nou gest inamical din partea Washingtonului. Nu este pentru prima dată când partea americană (...) procedează de fapt la răpirea unui cetăţean rus", a apreciat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat luni că rusul Roman Seleznev a fost arestat sâmbătă, într-un loc care nu a fost divulgat, şi transportat pe Insula americană Guam, unde a fost prezentat în faţa justiţiei pentru piratarea sistemelor informatice ale unor hipermarketuri americane.

Potrivit Secret Service, care a efectuat arestarea, Seleznev, cunoscut în lumea hackerilor sub pseudonimul "Track2", este "unul dintre cei mai prolifici traficanţi din lume cu informaţii financiare furate".

Inculpat în 2011 în statul Washington (nord-vest) pentru orchestrarea unei reţele de furt şi de distribuire de date de pe carduri bancare de credit, el riscă până la 67 de ani de închisoare pentru cinci capete de acuzare, cumulat.

Diplomaţia rusă a precizat marţi că Seleznev a fost arestat pe aeroportul internaţional din Malé, capitala Republicii Maldive, în timp ce se pregătea să plece către Moscova.

Potrivit aceleiaşi surse, el a fost obligat de către agenţi din cadrul serviciilor secrete americane să urce la bordul unui avion cu destinaţia Guam.

Tânărul este fiul unui deputat rus, din cadrul partidului ultranaţionalist liberal-democrat (LDPR), Valeri Seleznev.

"În prezent, port negocieri cu Ministerul rus de Externe. Răpirea unui om este o crimă. Un stat trebuie să-şi apere cetăţenii, iar Roman trebuie să fie trimis în Rusia", a declarat Valeri Seleznev pentru agenţia oficială Itar-Tass.

"În acest moment puţin îmi pasă dacă Roman Seleznev este vinovat sau nu. Dar dacă autorităţile americane au dovezi reale cu privire la implicarea sa în infracţiune ar fi trebuit să-l inculpe printr-un tribunal din Maldive", a subliniat deputatul.

"Mi-e teamă să nu fie exercitate presiuni asupra lui până într-acolo încât să recunoască că l-a asasinat pe Kennedy şi că a fost Monica Lewinsky. Ştim noi ce înseamnă justiţia americană", a declarat tatăl deţinutului.

Ministerul rus a comparat imediat cazul cu cele ale lui Viktor But, condamnat la 25 de ani de închisoare de către justiţia americană pentru trafic de armament, şi pilotului Konstantin Iaroşenko, condamnat la 20 de ani de închisoare, în Statele Unite, pentru trafic de droguri.

But, care a inspirat personajul interpretat de către Nicolas Cage în filmul "Lord of War", a fost arestat în Thailanda, în 2008, şi extrădat către Statele Unite în 2010. Iaroşenko a fost arestat în Liberia.

Ambii au fost "luaţi cu forţa în Statele Unite, dintr-o terţă ţară, şi condamnaţi în baza unor acuzaţii îndoielnice", a apreciat ministerul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici