Moscova "nu poate face nimic să-i oprească" pe ruşi să lupte în Ucraina, afirmă fostul şef al FSB

Secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev, un fost şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat luni că este imposibil ca ruşii să fie opriţi să plece să lupte în Ucraina, deoarece ei sunt ghidaţi de "emoţii", relatează AFP în pagina electronică.

1284 afișări
Imaginea articolului Moscova "nu poate face nimic să-i oprească" pe ruşi să lupte în Ucraina, afirmă fostul şef al FSB

Moscova "nu poate face nimic să-i oprească" pe ruşi să lupte în Ucraina, afirmă fostul şef al FSB (Imagine: Hepta)

Patruşev, un susţinător al unei poziţii belicoase, în prezent şeful grupului de consilieri în domeniul securităţii al preşedintelui Vladimir Putin, afirmă că războiul din regiunea Donbas este alimentat de încercările Statelor Unite de a distruge Rusia.

"Noi nu îndemnăm oamenii să se ducă acolo şi nu-i recompensăm. Dar, într-adevăr, este imposibil să împiedicăm acest lucru", după ce oamenii aud despre "atrocităţile" care au loc peste frontieră, afirmă el.

"Emoţiile intră în joc, oamenii se duc acolo şi luptă", spune Patruşev într-un amplu interviu publicat în ediţia de luni a ziarului Kommersant.

Aproape 6.500 de persoane au fost ucise în răzbiul din Ucraina, care a început în urmă cu 15 luni, şi care a alungat peste un milion de oameni din locuinţe.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că trimite trupe naţionale în estul Ucrainei pentru a consolida forţele separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk, dar Moscova dezminte aceste acuzaţii.

Uniunea Europeană (UE) a prelungit luni sancţiunile economice dure impuse Moscovei, din cauza susţinerii separatiştilor proruşi, până în ianuarie 2016.

Mobilizările de "voluntari" din Rusia nu reprezintă un secret, iar diverse organizaţii au strâns bani pentru echipament militar atât la Moscova, cât şi în ţară.

Putin prezintă criza din Ucraina drept produsul unei schimbări de regim iniţiate şi finanţate de către Statele Unite, însă Patruşev afirmă în acest interviu că adevăratul scop al americanilor este să distrugă Rusia.

"Lor nu le pasă ce se va întâmpla în Ucraina, ei doar au nevoie să exercite presiuni asupra Rusiei, asta fac Statele Unite", apreciază el.

"Ei şi-ar dori foarte mult ca Rusia să nu existe. ca ţară", continuă fostul şef al FSB.

"Suntem foarte bogaţi în resurse. Iar americanii cred că le avem ilegal sau pe nedrept", mai apreciază Patruşev, adăugând că Statele Unite domină complet UE în privinţa politicii faţă de Rusia.

Sancţiunile UE au fost impuse numai din cauza "influenţei americane", consideră el, iar Europa recunoaşte în secret anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în martie 2014, care a condus la adoptarea primei serii de sancţiuni.

"Ei înţeleg că tot ceea ce s-a întâmplat în Crimeea a fost legal", este de părere şeful consilierilor în domeniul securităţii ai lui Putin.

"Europenii sunt mai degrabă lipsiţi de voinţă, iar americanii sunt puternici. Statele Unite vor să domine în lume", subliniază Patruşev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici