Moscova returnează Ucrainei navele confiscate în urmă cu un an, în contextul întrevederii dintre Putin şi Zelenski

Autorităţile din Rusia au început luni returnarea unei părţi a navelor ucrainene confiscate în urmă cu un an, în contextul negocierilor ce urmează a fi purtate de liderii celor două state la Paris, pe 9 decembrie, relatează site-ul agenţiei Dpa.

691 afișări
Imaginea articolului Moscova returnează Ucrainei navele confiscate în urmă cu un an, în contextul întrevederii dintre Putin şi Zelenski

Moscova returnează Ucrainei navele confiscate în urmă cu un an, în contextul întrevederii dintre Putin şi Zelenski

Autorităţile de la Moscova au hotărât luni returnarea unor nave confiscate de ruşi ucrainenilor, la scurt timp după ce liderul rus Vladimir Putin a confirmat participarea la summitul dintre acesta şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care va avea loc pe 9 decembrie, la Paris.

Garda de coastă a Rusiei a confiscat trei nave şi echipajele acestora situate în apropierea regiunii îndelung disputate Crimeea în urmă cu un an, susţinând că navele ucrainenilor au realizat o „provocare” la adresa Moscovei, pătrunzând în apele teritoriale ale acesteia, din cadrul Strâmtorii Kerci.

Returnarea navelor, confirmată de autorităţile de la Kiev, a fost realizată cu câteva ore înaintea sosirii ministrului german de externe Heiko Maas în Ucrania, mandatat cu asistarea eforturilor de restabilire a păcii. Cei 20 de membri ai echipajului au fost eliberaţi în urmă cu două luni, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Germania şi Franţa au depus eforturi pentru reluarea negocierilor privind reconstrucţia păcii în relaţiile dintre Moscova şi Kiev, în vederea rezolvării situaţiei separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi a crizei generate de aceasta. Preşedintele francez Emmanuel Macron, care va găzdui întrevederea dintre Putin şi Zelenski, a salutat demersul celor două state care va consolida încrederea dintre acestea

Kremlinul a confirmat luni că preşedintele rus Vladimir Putin va participa la un summit privind situaţia din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru reporteri că liderul rus va participa, însă a refuzat să dea declaraţii privind aşteptările Moscovei de la acest summit.

Conflictul dintre armata ucraineană şi forţele susţinute de Rusia a dus la moartea a aproximativ 13.000 de persoane în estul Ucrainei din 2014 şi până în prezent. Cu toate că un armistiţiu semnat în 2015 a dus la încetarea conflictului, unele confruntări de mică amploare încă mai au loc uneori.

Taguri:
rusia,
ucraina,
summit

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici