Moscova speră ca negocierea statutului special al regiunilor din estul Ucrainei să înceapă rapid

Rusia şi-a exprimat speranţa ca negocierile cu privire la statutul special al regiunilor separatiste din estul Ucrainei, prevăzut prin protocolul de armistiţiu semnat la Minsk, să înceaă rapid, a declarat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

794 afișări
Imaginea articolului Moscova speră ca negocierea statutului special al regiunilor din estul Ucrainei să înceapă rapid

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protocolul cu privire la armistiţiu, semnat vineri la Minsk, "prevede să fie luate măsuri" vizând să definească "statutul sud-estului Ucrainei", a spus Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova. "Noi sperăm ca aceste negocieri să înceapă rapid", a adăugat el.

Protocolul, semnat în cursul unei reuniuni între reprezentanţi ai rebelilor, Kievului, Moscovei şi OSCE, stipulează un "statut special" pentru regiunile aflate sub controlul separatiştilor şi alegeri în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei.

Acest statut urmează să fie discutat la Minsk într-o săptămână, a anunţa duminică "premierul" republicii separatiste autoproclamate de la Doneţk (NDR) Aleksandr Zaharcenko, care vrea să adauge documentului deja semnat "recunoaşterea independenţei", un lucru căruia Kievul i se opune.

În contextul în care Kievul şi separatiştii s-au acuzat reciproc, în ultimele zile, de încălcarea armistiţiului, Lavrov a exprimat "îngrijorarea puternică a Rusiei" faţă de o presupusă concentrare de armament greu, de către armata ucraineană, în apropiere de Debalţevo, în regiunea Doneţk.

"Le-am transmis autorităţilor ucrainene că suntem îngrijoraţi", a spus Lavrov.

În pofida asigurărilor Kievului "că nu există niciun plan vizând să destabilizeze armistiţiul (...), vom supraveghea situaţia în mod mai atent", a subliniat el.

Proclamarea armistiţiului constituie un succes pentru separatişti şi Rusia, în măsura în care acesta este susceptibil să conducă la pierderea din partea Kievului a controlului asupra mai multor oraşe din estul Ucrainei, după înaintarea victorioasă în ultimele săptămâni a insurgenţilor, ajutaţi pe teren de către militari ruşi potrivit occidentalilor, acuzaţii dezminţite de către Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici