Mossad-ul, acuzat de asasinarea militantului Hamas

Ancheta privind asasinarea unui membru al mişcării Hamas la Dubai a arătat că serviciul secret israelian (Mossad) este "în proporţie de 99 la sută, dacă nu 100 la sută" în spatele acestei crime, a declarat, joi, comandantul poliţiei din Dubai.

158 afișări
Imaginea articolului Mossad-ul, acuzat de asasinarea militantului Hamas

Doi dintre presupuşii asasini surprinşi de camerele de supraveghere din hotelul unde a fost ucis militantul Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ancheta noastră a dezvăluit că Mossad-ul este implicat în uciderea lui (Mahmoud) al-Mabhouh. Este sigur în proporţie de 99 la sută, dacă nu 100 la sută, că Mossad-ul este în spatele asasinatului", a declarat generalul Dhahi Khalfan, pentru ediţia online a ziarului The National, apropiat de Guvernul de la Abou Dhabi.

"Indiciile de care dispune poliţia din Dubai arată o legătură clară între suspecţi şi persoane care au relaţii directe cu Israelul", a adăugat el.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat Mossad-ul, serviciul secret israelian, de asasinarea lui Mahmoud Al-Mabhouh, furnizor de arme pentru această mişcare şi unul dintre fondatorii ramurii sale armate.

Mabhouh, în vârstă de 50 de ani, a fost ucis la 20 ianuarie, într-un hotel din Dubai.

Directorul Mossad, în atenţia publică după uciderea unui membru al mişcării Hamas

Directorul serviciului israelian de informaţii, Meir Dagan, care până în prezent a stat în umbră, a căpătat notorietate în urma presupusei implicări a serviciului său în asasinarea liderului grupării Hamas Mahmoud al-Mabhoud, comentează The Times în ediţia electronică de joi.

Când a fost numit în funcţie în 2002 de către premierul Ariel Sharon, a primit ordine să conducă serviciile israliene de informaţii "cu un cuţit între dinţi".

După opt ani, Dagan pare a fi respectat ordinele lui. Uciderea unuia din cei mai importanţi militanţi ai Hamas în Dubai este cea mai recentă din seria de asasinate care ar fi fost ordonate de Dagan, comentează cotidianul britanic.

Sprijinul său popular în Israel nu a fost niciodată atât de mare, în situaţia în care cei mai mulţi israelieni abordează cu zâmbetul pe buze acuzaţiile despre posibila implicarea a Mossad-ului în asasinatul din Dubai, notează The Times.

În vreme ce oficialii de rang înalt din cadrul Ministerului israelian de Externe îşi exprimă nemulţumirea faţă de diferendul diplomatic cauzat de implicaţiile în asasinatul din Dubai, cei care îl cunosc pe Dagan susţin că acesta este surprins din cauza conflictului. "El este un luptător de stradă convins", a precizat corespondentul militar al cotidianului israelian Haaretz, Amir Oren.

"Mossad se confruntă cu multă nemulţumire în prezent din cauza folosirii paşapoartelor britanice şi europene. Nu ştiu dacă Mossad-ul este realmente implicat sau cum a obţinut aceste paşapoarte, dar pot spune că Dagan nu este genul de om căruia să îi pese că supără câteva persoane pentru a-şi rezolva treaba", a declarat un fost agent secret, care a lucrat sub comanda lui Dagan.

Popularitatea lui Dagan a fost consolidată iniţial de presupusa implicare a Mossad-ului în asasinarea, în februarie 2008, a liderului Hezbollah, Imad Mughniyah. Zvonurile despre uciderea unor alţi militanţi marcanţi ai Hezbollah şi Hamas au început să se răspândească. Un presupus atac aerian al Israelului asupra unor obiective siriene în septembrie 2007 a fost pus pe seama lui, o parte a preocupării sale constituind-o programele de dezvoltare a armamentului nuclear în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici