Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din Franţa a fost respinsă

Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului din Franţa, a respins, luni după-amiază, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia de stânga împotriva Guvernului Elisabeth Borne.

609 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din Franţa a fost respinsă
Moţiunea de cenzură depusă de coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon şi formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist, a primit doar 146 de voturi pentru, conform cotidianului Le Monde şi postului BFMTV. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de cel puţin 289 de voturi în Adunarea Naţională.
 
Moţiunea de cenzură nu a avut succes, în contextul în care formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională, din care face parte fosta candidată la preşedinţie Marine Le Pen, a decis în ultimul moment să nu se ralieze planului de înlăturare a Guvernului Elisabeth Borne, instalat de preşedintele Emmanuel Macron. "Am luat decizia responsabilă de a fi opoziţie constructivă. Traversăm deja o criză socială, economică şi în materie de securitate, nu avem nevoie de o criză de regim politic. Plasăm ţara înaintea partidelor politice", a argumentat deputatul Alexandre Loubet, într-un mesaj transmis în numele grupului politic al partidului Mobilizarea Naţională (RN).
 
Guvernul de la Paris a reacţionat observând că este vorba despre un nou eşec al lui Jean-Luc Mélenchon, liderul coaliţiei de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES). "Sunt trei eşecuri consecutive pentru Jean-Luc Mélenchon: în alegerile prezidenţiale, în alegerile legislative şi în această formă de scrutin intern, în moţiunea de cenzură. Cele 146 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură nu sunt nici măcar numărul membrilor coaliţiei NUPES", a afirmat Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris.
 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat săptămâna trecută o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului suferit în scrutinul parlamentar. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta semnalaseră că erau mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne. Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate. Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri. În acest context, chiar dacă actuala moţiune de cenzură a fost respinsă, Guvernul minoritar de la Paris riscă să ajungă în impas în aplicarea programului de guvernare, iar opoziţia poate exercita oricând presiuni.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici