Muammar Kadhafi face apel la jihad împotriva Elveţiei

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a făcut apel joi la pornirea unui război sfânt (jihad) împotriva Elveţiei, din cauza interdicţiei de construire a minaretelor pe teritoriul confederaţiei, în contextul în care relaţiile între Berna şi Tripoli se aflau deja în criză.

72 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi face apel la jihad împotriva Elveţiei

Muammar Kadhafi face apel la jihad împotriva Elveţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Împotriva Elveţiei, necredincioasă şi apostată, care distruge lăcaşurile lui Allah, trebuie proclamat jihadul prin toate mijloacele", a declarat colonelul Kadhafi într-un discurs la Benghazi (est), cu ocazia sărbătorii Mulud, care marchează naşterea profetului Mahomed.

În opinia liderului libian, "jihadul împotriva Elveţiei, împotriva sionismului, împotriva agresiunii străine (...) nu este terorism".

"Orice musulman din întreaga lume care are de a face cu Elveţia este un necredincios (şi este) împotriva islamului, împotriva lui Mahomed, împotriva lui Allah, împotriva Corannului", a adăugat Kadhafi, în faţa a mii de persoane şi în prezenţa unor şefi de stat şi reprezentanţi ai unor ţări islamice.

Elveţienii au votat, la sfârşitul lui noiembrie, cu o largă majoritate, interdicţia de construire a minaretelor, la apelul dreptei populiste, provocând proteste internaţionale.

"Boicotaţi Elveţia: boicotaţi mărfurile, avioanele, navele, ambasadele acesteia, boicotaţi această rasă necredincioasă, apostată, care agresează lăcaşurile lui Allah", a adăugat Kadhafi, care se adresa în calitate de şef al Comandamentului Popular Islamic Internaţional, pe care l-a creat în 1991.

Un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Afacerilor Externe nu a dorit să facă nici un comentariu asupra acestui discurs.

Relaţiile între Berna şi Tripoli s-au deteriorat în mod sensibil, în urma arestării în forţă, în iulie 2008 la Geneva, a unuia dintre fiii colonelului Kadhafi, Hannibal, în baza unei plângeri depusă de servitori care îl acuzau de rele tratamente.

Imediat după aceasta, autorităţile libiene au arestat doi elveţieni, dintre care unul, Max Goldi, este în continuare reţinut în Libia.

Discursul lui Kadhafi are loc în contextul în care continuă negocierile între Berna şi Tripoli pentru obţinerea eliberării acestuia.

"Situaţia este dificilă, este delicată", declara miercuri ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Micheline Calmy-Rey, într-o conferinţă, dând totodată asigurări că "negocierile continuă, avansează".

Ministrul a afirmat că Elveţia lucra la o "soluţie politică" pentru eliberarea lui Goldi, care a fost încarcerat luni.

Acesta a fost arestat în acelaşi timp cu un alt elveţian, Rachid Hamdani, care, la finalul unei lungi proceduri judiciare, a fost achitat şi a putut părăsi, marţi, Libia.

Goldi a fost, în schimb, condamnat la patru luni de închisoare, pentru "şedere ilegală" în această ţară.

Calmy-Rey a precizat că Elveţia îşi menţine politica restrictivă privind eliberarea de vize pentru spaţiul Schengen cetăţenilor libieni. Această măsură a provocat furia Libiei, care a hotărât, la 14 februarie, să procedeze la fel cu europenii, provocând intervenţia capitalelor europene în acest conflict.

Berna s-a apărat joi, în faţa unor acuzaţii din partea Romei, privind utilizarea în scopuri politice a înscrierii lui Kadhafi şi a altor numeroşi oficiali libieni pe lista neagră a persoanelor care nu pot obţine vize pentru spaţiul Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici