Muammar Kadhafi, nevoit să caute mâncare în gunoaie în ultimele zile din viaţă - VIDEO

Fostul şef al serviciilor libiene de securitate internă, Mansour Daou, care a rămas până la final alături de Muammar Kadhafi, povesteşte cum fostul lider libian a fost nevoit să caute în gunoaie după mâncare şi să se ascundă în casele abandonate din zona de coastă a oraşului Sirt.

2933 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi, nevoit să caute mâncare în gunoaie în ultimele zile din viaţă - VIDEO

Muammar Kadhafi, nevoit să caute mâncare în gunoaie în ultimele zile din viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat CNN, Daou povesteşte că Muammar Kadhafi a plecat din Tripoli către Sirt la 18 august, cu două zile înainte ca rebelii să intre în capitală.

El a rămas în capitală până când a devenit clar că aceasta nu mai era un loc sigur pentru liderii regimului, moment în care, la 22 august, a plecat la Bani Walid împreună cu fiul lui Kadhafi Seif al-Islam şi cu şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Senussi. El a rămas cu ei timp de patru zile, după care a mers la Sirt.

Potrivit lui Daou, condiţiile lor de trai erau de la proaste la îngrozitoare, în timp ce rebelii îşi intensificau asediul asupra oraşului Sirt. Ei se mutau din casă în casă la fiecare trei sau patru zile, supravieţuind cu puţina mâncare pe care o găseau. Către final nu mai aveau electricitate, apă sau mijloace de comunicare cu restul lumii.

Kadhafi şi-a petrecut ultimele zile scriind şi citind cărţile pe care şi le luase în valize, a declarat Daou, dar comportamentul său a devenit şi mai impredictibil. În timp ce combatanţii au înconjurat Sirt, grupul lui Kadhafi a vrut să plece din oraş, dar fostul lider libian a refuzat. La 20 octombrie, el şi fiul său Mutassim au decis să se îndrepte către locul de naştere al dictatorului.

Convoiul lor format din aproximativ 40 de vehicule ar fi trebuit să plece înainte de răsăritul soarelor, când forţele rebele se odihneau, dar a plecat prea târziu.

Fostul oficial libian susţine, de asemenea, că Muammar Kadhafi credea că poate rămâne la putere, deşi apropiaţii lui au încercat să îl convingă să plece din ţară încă din martie. Fiii lui au respins această idee, în special Seif al-Islam.

El afirmă, de asemenea, că fostul dictator s-a simţit trădat de liderii mondiali pe care îi credea prieteni, dar cea mai mare trădare a venit din interior.

Daou susţine că exista un plan de apărare a capitalei, care prevedea ca 3.800 de militari să apere porţile Tripoli, însă în noaptea în care rebelii au intrat în capitală, mai puţin de 200 de militari se aflau la datorie. "A fost o trădare mare din partea generalului care se ocupa de operaţiune", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici