Muntenegru a făcut primul pas în vederea integrării în Uniunea Europeană

Muntenegru a finalizat, marţi, primele negocieri de aderare la Uniunea Europeană, după şase luni de la deschiderea oficială a acestora.

170 afișări
Imaginea articolului Muntenegru a făcut primul pas în vederea integrării în Uniunea Europeană

Muntenegru a făcut primul pas în vederea integrării în Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reuniunea de astăzi (marţi) marchează începutul negocierilor lansate pe 29 iunie 2012, privind aderarea la UE", potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Există 35 de capitole care acoperă toate aspectele ale dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui anumit domeniu politic (transporturi, energie, politică economică şi monetară, agricultură, piscicultură, finanţe, justiţie) şi are scopul de a verifica dacă legislaţia naţională a statului-candidat corespunde dreptului european.

Capitolul negociat marţi între UE şi Muntenegru se referă la ştiinţă şi cercetare (capitolul 25). Pe 29 iunie, şefii de state şi guvern din UE au dat undă verde negocierilor de aderare cu Muntenegru. Europenii au insistat ca liderii fostei republici iugoslave să garanteze independenţa justiţiei şi să intensifice lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

Muntenegru este un stat mic, cu 650.000 de locuitori, care şi-a proclamat independenţa în 2006, obţinând în decembrie 2010, statutul oficial de "stat candidat" la UE.

Următoarele negocieri vor avea loc în prima jumătate a anului 2013, a comunicat UE.

"Integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul principal. Guvernul este pregătit să continue negocierile (de aderare) într-un mod serios", a declarat premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, care tocmai şi-a început cel de-al şaptelea mandat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici