Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean, găsită vinovată de uciderea a doi jurnalişti ruşi

Un tribunal din regiunea separatistă prorusă Doneţk, din estul Ucrainei, a găsit-o vinovată, luni, pe Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean, de uciderea a doi jurnalişti ruşi în apropiere de regiunea Lugansk, informează agenţia de presă Tass.

1435 afișări
Imaginea articolului Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean, găsită vinovată de uciderea a doi jurnalişti ruşi

Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean, găsită vinovată de uciderea a doi jurnalişti ruşi (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit verdictului dat luni de un tribunal din Doneţk, Savcenko a fost condamnată pentru uciderea jurnaliştilor Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, dar a fost găsită vinovată şi pentru atentare la viaţa civililor şi traversare ilegală a frontierei cu Rusia, în condiţiile în care a fost răpită de rebelii proruşi din estul Ucrainei şi apoi predată autorităţilor ruse.

Conform sentinţei, Savcenko "care are pregătire militară şi experienţă militară în operaţiuni efectuate în Irak, a decis, în timpul unui concediu, ca în loc să participe la conflictul armat din sud-estul Ucrainei, să se ducă la batalionul Aidar aflat sub comanda lui Serghei Melniciuk, care era localizat în oraşul Şceastea din regiunea Lugansk", scrie Tass.

Serghei Melniciuk a fost identificat drept cel care a plănuit uciderea celor doi jurnalişti ruşi în apropiere de Lugansk.

Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a fost capturată de rebelii proruşi din estul Ucrainei în iunie 2014, în timpul confruntărilor, şi a fost predată autorităţilor ruse care au inculpat-o pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi.

Procurorii au solicitat o pedeapsă de 23 de ani de închisoare în cazul lui Savcenko. Aceasta speră să se întoarcă în Ucraina înainte de a fi prea târziu în baza unei înţelegeri între Moscova şi Kiev.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici