Natalia Gherman: Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015

Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat joi, în carul unei întâlniri cu diaspora moldovenească din statele New York şi New Jersey, că Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015, relatează Europa Liberă, în pagina electronică de sâmbătă.

341 afișări
Imaginea articolului Natalia Gherman: Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015

Natalia Gherman: Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015 (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Vorbind despre relaţiile pe care Chişinăul le are cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei moldoveneşti a declarat că de fiecare dată când discută cu oficialii UE cere ca R.Moldova să fie tratată diferenţiat faţă de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atât în baza greşelilor, cât şi a reformelor pe care le implementează.

Din 2009, de când actuala guvernare se află la conducerea ţării, politica externă a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizată de fluctuaţia între Est şi Vest, partenerii strategici ai Chişinăului fiind ţările din Uniunea Europeană, a afirmat ea.

Mai mult decât atât, Republica Moldova intenţionează să depună cerere de aderare la UE în 2015, a precizat ministrul moldovean.

La începutul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara în cadrul unui miting la Chişinău că partidul său va "face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. În 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE". La acelaşi miting, Gherman anunţa că a aderat la PLDM.

Întrebată joi, la întrevederea cu diaspora, de ce R.Moldova mai face parte din Comunitatea Statelor Independente, vicepremierul a declarat că aceasta participă doar în cadrul instituţiilor economice şi umanitare ale acestei organizaţii. Chişinăul nu a participat niciodată la instituţiile politice şi de securitate.

În acelaşi timp, a menţionat ea, având în vedere criza din Ucraina, R. Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl prevede Constituţia. Acest statut de neutralitate poate fi schimbat doar printr-un referendum naţional. Oricum, R. Moldova trebuie să înveţe din experienţa ţărilor Baltice şi a celor din Europea Centrală şi de Sud-Est, a adăugat Gherman.

Întrebată despre relaţiile pe care le are R. Moldova cu Federaţia Rusă, Natalia Gherman a declarat că guvernanţii anticipau că Rusia o să impună anumite sancţiuni R. Moldova, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Nu s-au aşteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole moldoveneşti. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi pieţe de desfacere mai puţin tradiţionale pentru R. Moldova, cum ar fi India sau ţările din Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici