NATO acuză Rusia că a mărit livrările de armament greu către separatiştii din estul Ucrainei

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a acuzat miercuri Rusia că a crescut furniturile de armament greu şi alte echipamente în estul Ucrainei, dar fără să confirme prezenţa, denunţată de către Kiev, a peste 9.000 de militari ruşi în această regiune.

856 afișări
Imaginea articolului NATO acuză Rusia că a mărit livrările de armament greu către separatiştii din estul Ucrainei

NATO acuză Rusia că a mărit livrările de armament greu către separatiştii din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom intra în date şi cifre", a declarat Stoltenberg, invitat să comenteze acest număr, avansat la Davos de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Rusia continuă un du-te-vino de forţe şi echipamente în estul Ucrainei, însă de puţin timp "am observat o creştere (a numărului) echipamentelor" furnizate, şi anume "tancuri, (piese de) artilerie, vehicule blindate şi sisteme avansate de apărarea (anti)aeriană", a declarat secretarul general al NATO.

"Această prezenţă militară rusă (...) nu contribuie la o soluţionare paşnică şi negociată" a crizei din Ucraina, a adăugat el, la finalul unei întâlniri, la Bruxelles, cu Erna Solberg, înlocuitoarea sa la şefia Guvernului norvegian.

Stoltenberg şi-a reiterat apelul adresat Rusiei de a aplica deplin Acordurile de Pace de la Minsk, semnate în septembrie.

"Avem peste 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse pe teritoriul (ucrainean), peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi vehicule de transport de trupe", a declarat şeful statului ucrainean la tribuna Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Soluţia (pentru a pune capăt conflictului) este foarte simplă: încetarea livrării de armament, oprirea furnizării de muniţie, retragerea trupelor şi închiderea frontierei", a subliniat el, referindu-se la angajamente asumate în cadrul Acordurilor de la Minsk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici