NATO ar examina serios o eventuală cerere de ajutor din partea Irakului

NATO ar fi pregătită să examineze serios o eventuală cerere de ajutor din partea Irakului, în lupta împotriva insurgenţilor din gruparea Statul Islamic, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

186 afișări
Imaginea articolului NATO ar examina serios o eventuală cerere de ajutor din partea Irakului

NATO ar examina serios o eventuală cerere de ajutor din partea Irakului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am primit nici o cerere", dar "sunt sigur că dacă Guvernul irakian al solicita ajutorul NATO, acest lucru ar fi examinat serios de aliaţi", a declarat Rasmussen la sosirea la Newport, în Marea Britanie, unde se deschide joi summitul organizaţiei.

Amintind că NATO a trimis o misiune de antrenament şi formare în Irak până în 2011, el a precizat că o astfel de misiune ar putea fi reactivată dacă Guvernul irakian ar cere acest lucru.

"Comunitatea internaţională are obligaţia de a stopa progresul Statului Islamic", o organizaţie ultraradicală care încearcă să înfiinţeze un califat în zona dintre Irak şi Siria, a declarat Rasmussen.

"Salut faptul că unele state membre au luat măsuri individual pentru a ajuta Irakul. Felicit acţiunea militară americană pentru a stopa progresul acestei organizaţii teroriste", a continuat el.

Lupta împotriva grupării Statul Islamic, responsabilă de numeroase abuzuri în Irak şi Siria şi care a revendicat execuţia a doi jurnalişti americani, urmează să fie în centrul discuţiilor la dineul şefilor de stat, joi seara.

Subiectul va fi de asemenea abordat la reuniunile organizate pe marginea summitului. Washingtonul încearcă să construiască o coaliţie împotriva grupării. Londra nu exclude participarea la raiduri aeriene americane în Irak, în condiţiile în care un cetăţean britanic luat ostatic de gruparea Statul Islamic este ameninţat cu execuţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici