NATO condamnă operaţiunile militare efectuate de Siria şi Rusia

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vineri, în cursul unei reuniuni de urgenţă convocate la solicitarea Turciei, bombardamentele efectuate de armata siriană şi de Rusia în nordul Siriei şi cere diminuarea confruntărilor militare, informează publicaţia germană Die Zeit.

906 afișări
Imaginea articolului NATO condamnă operaţiunile militare efectuate de Siria şi Rusia

NATO condamnă operaţiunile militare efectuate de Siria şi Rusia

"Statele membre NATO condamnă continuarea raidurilor aeriene iraţionale ale regimului sirian şi ale Rusiei în provincia Idlib", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic.

Secretarul general NATO a cerut Siriei şi Rusiei să oprească operaţiunile militare, să respecte reglementările internaţionale şi angajamentele asumate în cadrul Naţiunilor Unite. "Această situaţie periculoasă trebuie să înceteze", a subliniat Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică a convocat, vineri, la cererea Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, o reuniune de urgenţă pe tema conflictului dintre Turcia şi Siria.

Turcia, care oferă susţinere grupurilor insurgente siriene, a reclamat uciderea a 33 de militari turci în provincia siriană Idlib. Rusia a atribuit Turciei responsabilitatea pentru incident, acuzând că militarii turci luptau alături de insurgenţi sirieni în momentul bombardamentelor armatei siriene.

În contextul escaladării tensiunilor dintre Turcia şi Siria, armata rusă a dispus trimiterea a două fregate dotate cu rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră în Marea Mediterană, în largul coastelor siriene.

Imediat după incident, Ankara a anunţat că Turcia nu va mai opri ajungerea în Europa a imigranţilor extracomunitari. Decizia a fost luată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în cursul unei reuniuni extraordinare desfăşurate în cursul nopţii de joi spre vineri, după uciderea militarilor turci în Siria. "Nu vom mai opri imigranţii care vor să ajungă în Europa", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Ankara citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Uniunea Europeană avertizează că există riscul unui conflict internaţional de amploare. "Escaladarea conflictului trebuie să înceteze urgent. Există riscul unor confruntări militare internaţionale. De asemenea, luptele generează suferinţe umanitare insuportabile şi periclitarea civililor. UE îndeamnă toate părţile să reducă rapid acţiunile militare. Regretăm pierderile de vieţi omeneşti. UE va analiza toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele de securitate. Suntem în contact cu entităţile relevante", a declarat, prin Twitter, Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici