NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunţat luni "încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti", în urma unor incidente implicând aeronave ruseşti şi turceşti la frontiera dintre Siria şi Turcia, relatează AFP în pagina electronică.

1505 afișări
Imaginea articolului NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

"Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică", a subliniat Stoltenberg, citat într-un comunicat, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

"Acţiunile Rusiei" în Siria - unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad - "nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii", a avertizat el.

Secretarul general al NATO i-a convocat de urgenţă pe Cei 28 de Aliaţi, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, luni după-amiaza.

Stoltenberg l-a primit luni la prânz pe ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la sediul Alianţei, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Siria, după interceptarea, sâmbătă, a unui avion de vânătoare rusesc în spaţiul aerian al Turciei, obligat să se întoarcă din drum de către avioane de luptă turceşti.

Ei au discutat "despre recente acţiuni militare ale Federaţiei ruse în interiorul şi în jurul Siriei, inclusiv despre încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turcesc de către avioane de luptă ruseşti", a precizat Stoltenberg.

Două avioane de tip F-16 din cadrul aviaţiei turce au fost "hărţuite" duminică, în cursul unei misiuni de patrulare, de către un avion de tip MiG-29 neidentificat, la nivelul frontierei siriene, a anunţat ulterior armata turcă pe site, fără să precizeze dacă avionul era sirian sau rus.

"Îndemn Rusia să ia măsurile necesare pentru a-şi alinia eforturile la cele ale comunităţii internaţionale, în lupta împotriva SI", a adăugat el, în contextul în care organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) deţine controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul sirian.

Aviaţia rusă a lansat săptămâna trecută o campanie de atacuri aeriene în Siria. Rusia afirmă că aceste atacuri sunt îndreptate numai împotriva SI, însă Ankara şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că-şi concentrează atacurile asupra forţelor opoziţiei moderate. Atacurile vizează, de asemenea Frontul al-Nusra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici