NATO promite ajutor ţărilor baltice şi Ucrainei. Turcia se opune planului de consolidare a ţărilor nordice

  • NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru regiunea baltică
  • Pachetul de ajutor pentru Ucraina reprezintă un sprijin pe termen lung
  • Turcia se opune consolidării apărării statelor nordice, în condiţiile în care le acuză că adăpostesc un focar de terorism
11801 afișări
Imaginea articolului NATO promite ajutor ţărilor baltice şi Ucrainei. Turcia se opune planului de consolidare a ţărilor nordice

Sursa foto: Profimedia

Liderii NATO îl vor îndemna pe preşedintele turc Tayyip Erdogan să-şi ridice dreptul de veto asupra cererii Finlandei şi Suediei de a adera la alianţa militară atunci când se vor întâlni marţi pentru un summit de trei zile. În tot acest timp, Occidentul se străduieşte să trimită Rusiei şi Chinei ce a hotărât în această privinţă.

Adunarea de la Madrid vine într-un moment crucial pentru alianţa transatlantică după eşecurile din Afganistan şi neînţelegerile interne provocate de  fostul preşedinte american Donald Trump.

Spania, al cărui rege va găzdui un dineu pentru lideri, face, de asemenea, eforturi pentru ca NATO să se concentreze mai mult pe flancul sudic pentru a aborda migraţia şi grupurile militante din regiunea Sahel din Africa.

Liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud sunt aşteptaţi să participe la o parte a summit-ului, ca parte a unei strategii mai ample a SUA pentru o prezenţă occidentală mai asertivă în regiunea Indo-Pacificc cu scopul de a contracara China.

„Vom face mai mult pentru a ne asigura că putem apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, în orice moment şi împotriva oricărei ameninţări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania va pune la dispoziţie mai multe trupe pregătite să apere Lituania în cazul în care Rusia ar încerca să invadeze teritoriul NATO, iar Marea Britanie este de aşteptat să facă acelaşi lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia încearcă să convingă Canada să trimită sprijin militar suplimentar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici