NATO şi Rusia au discutat despre deciziile summitului de la Varşovia după ce Rusia a cerut explicaţii. Secretarul general al NATO: "Am avut discuţii foarte utile"

Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice şi ai Rusiei au avut "discuţii utile şi deschise", anunţă secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, precizând că au prezentate deciziile summitului NATO de la Varşovia şi că a fost reiterat principiul respectării suveranităţii Ucrainei.

2192 afișări
Imaginea articolului NATO şi Rusia au discutat despre deciziile summitului de la Varşovia după ce Rusia a cerut explicaţii. Secretarul general al NATO: "Am avut discuţii foarte utile"

NATO şi Rusia au discutat despre deciziile summitului de la Varşovia după ce Rusia a cerut explicaţii. Secretarul general al NATO: "Am avut discuţii foarte utile"

"Astăzi am avut discuţii foarte utile. Am abordat unele dintre cele mai importante teme din agenda euro-atlantică. Acest lucru arată valoarea Consiliului NATO-Rusia", a subliniat Stoltenberg.

În cadrul reuniunii, s-a discutat despre criza din Ucraina şi despre importanţa implementării în mod deplin a Acordului Minsk. Aliaţii NATO au reiterat că susţin integritatea şi suveranitatea Ucrainei. "Toţi semnatarii Acordului Minsk trebuie să îşi respecte angajamentele, iar Rusia are o responsabilitate semnificativă în această privinţă", a spus Stoltenberg, amintind că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat relaţiile euro-atlantice.

Pe agenda discuţiilor au fost şi măsuri de sporire a transparenţei şi de reducere a riscurilor. Alianţa Nord-Atlantică a prezentat Rusiei deciziile luate la summitul de la Varşovia.

Delegaţia Rusiei a propus măsuri de garantare a securităţii în zona Mării Baltice. "Salut faptul că Rusia semnalează intenţia aplicării unor măsuri de diminuare a riscurilor", a subliniat Stoltenberg.

Cele două delegaţii au discutat şi despre măsurile de stabilizare a Afganistanului.

Consiliul NATO-Rusia rămâne un forum de dialog foarte important, a notat Stoltenbeg. "Am avut o oportunitate importantă de a ne clarifica reciproc poziţiile", a încheiat secretarul general NATO.

Rusia a cerut explicaţii din partea NATO pentru deciziile luate la summitul de la Varşovia

Rusia aşteaptă explicaţii din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru deciziile luate cu ocazia summitului de la Varşovia, unde s-a aprobat suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Discuţiile de la Consiliul NATO-Rusia trebuie să fie responsabile, fără scop propagandist. Vrem să înţelegem deciziile luate de NATO cu ocazia summitului de la Varşovia", a declarat Serghei Lavrov.

"Declaraţiile publice pe care le-am auzit nu ne multumesc. Există o dorinţă de a crea o imagine artificială a Rusiei inamice în scopul consolidării unităţii în cadrul NATO şi a poziţiei internaţionale a Alianţei Nord-Atlantice", a spus Lavrov.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, cu ocazia summitului de la Varşovia, planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. În plus, NATO a preluat comanda asupra sistemului antirachetă din Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici