NATO va cere explicaţii Moscovei în legătură cu informaţiile potrivit cărora Rusia îi susţine pe insurgenţii talibani din Afganistan

Petr Pavel, şeful Comitetului militar al NATO, a declarat că alianţa va cere explicaţii Moscovei în legătură cu informaţiile potrivit cărora Rusia i-ar susţine pe insurgenţii talibani din Afganistan, informează site-ul postului France 24.

504 afișări
Imaginea articolului NATO va cere explicaţii Moscovei în legătură cu informaţiile potrivit cărora Rusia îi susţine pe insurgenţii talibani din Afganistan

NATO va cere explicaţii Moscovei în legătură cu informaţiile potrivit cărora Rusia îi susţine pe insurgenţii talibani din Afganistan

 

Ambasadorii NATO urmează să se întâlnească joi cu Alexander Grushko, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, iar printre subiectele pe agenda de discuţii se numără şi Afganistanul.

Întrebat în legătură cu zvonuri potrivit cărora Rusia ar aproviziona insurgenţii talibani cu arme, Pavel a declarat că nu a văzut vreo dovadă concludentă în acest sens, însă a precizat că există informaţii care sugerează că Moscova oferă combustibil unor companii care ulterior vând combustibilul talibanilor.

Afganistanul va fi pe agenda reuniunii de joi întrucât combaterea terorismului este în intereselor atât al NATO, cât şi al Rusiei, a adăugat Pavel.

În luna februarie, generalul John Nicholson, comandatul forţelor militare americane din Afganistan a acuzat Rusia că ar oferi "influenţă şi legitimitate" talibanilor, scopul fiind de a compromite acţiunile Statelor Unite şi NATO.

O lună mai târziu, într-o audiere în Congresul SUA, generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor militare americane din Europa, a declarat că este posibil ca Rusia să-i aprovizioneze pe insurgenţii talibani, fără să precizeze dacă se referă la armament sau alte tipuri de echipamente şi provizii.

Mai mult, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sugerat recent că Rusia susţine insurgenţii talibani, acuzaţii negate vehement de Moscova.

"Cerem liderilor afgani să nu încurajeze isteria antirusă răspândită de o parte din presa occidentală" se  afirmă într-un comunicat ale MAE rus ca răspuns la presupusele afirmaţii făcute de preşedintele de la Kabul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici