NATO vrea să îi antreneze în Qatar pe membrii serviciilor de securitate afgane

  • Oficiali NATO au contactat Qatarul pentru a cere acces într-o bază militară.
  • Baza militară ar urma să devină centru de instruire a membrilor forţelor speciale afgane.
  • Alianţa Nord-Atlantică a confirmat, la summitul de la Bruxelles, retragerea militarilor a zeci de ţări din Afganistan până în septembrie.
221 afișări
Imaginea articolului NATO vrea să îi antreneze în Qatar pe membrii serviciilor de securitate afgane

NATO vrea să îi antreneze în Qatar pe membrii serviciilor de securitate afgane

Oficiali NATO au contactat Qatarul pentru a cere acces într-o bază militară care ar urma să devină centru de instruire a membrilor forţelor speciale afgane, în cadrul angajamentului strategic după retragerea trupelor occidentale din Afganistan, afirmă oficiali citaţi de agenţia Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică a confirmat, la summitul de la Bruxelles, retragerea militarilor a zeci de ţări din Afganistan până în septembrie.

"Purtăm discuţii pentru obţinerea accesului într-o bază militară din Qatar, pentru a crea un spaţiu exclusiv de pregătire destinat ofiţerilor forţelor afgane", a declarat un oficial occidental activ la Kabul.

"Am făcut o ofertă, dar autorităţile din Qatar trebuie să decidă dacă acceptă ca NATO să utilizeze teritoriul ca teren de instruire", a confirmat un oficial de la Washington.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că Alianţa Nord-Atlantică este în căutare de modalităţi pentru "instruirea în străinătate a membrilor serviciilor de securitate afgane, în principal a membrilor unităţilor forţelor speciale".

Există preocupări că situaţia de securitate din Afganistan s-ar putea deteriora semnificativ după retragerea trupelor occidentale, în contextul riscurilor generate de insurgenţii talibani şi de organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

NATO a confirmat, la summitul de la Bruxelles, retragerea trupelor din Afganistan, subliniind însă că decizia "nu înseamnă încheierea relaţiei cu Afganistanul". "Vom deschide un nou capitol. Afirmăm angajamentul de a continua să fim alături de Afganistan, de poporul afgan şi de instituţii prin promovarea securităţii şi susţinerea câştigurilor obţinute cu greu în ultimii 20 de ani", a subliniat Alianţa Nord-Atlantică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici