NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Francesco Schettino vrea un acord amiabil cu justiţia

Apărarea lui Francesco Schettino a solicitat din nou, miercuri, la Tribunalul din Grosseto, în Toscana, un acord amiabil pentru comandantul navei Costa Concordia, după un prim răspuns negativ primit în mai.

359 afișări
Imaginea articolului NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Francesco Schettino vrea un acord amiabil cu justiţia

NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Francesco Schettino vrea un acord amiabil cu justiţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am reiterat solicitarea noastră cu privire la un acord amiabil. Aşteptăm un răspuns imediat" din partea tribunalului, a declarat Francesco Pepe, unul dintre avocaţii comandatului italian Schettino, considerat drept principalul vinovat al unui naufragiu care s-a soldat cu 32 de morţi, în ianuarie 2012.

Un alt avocat, Domenico Pepe, a precizat că apărarea propune o pedeapsă de trei ani şi cinci luni de închisoare pentru Francesco Schettino, în schimbul recunoaşterii parţiale a culpabilităţii acestuia în producerea catastrofei.

În timp ce apărarea face tot posibilul pentru a limita pedeapsa clientului său, victimele naufragiului au venit să ceară dreptate la deschiderea procesului comandantului Schettino, aflat singur pe banca acuzaţilor.

"Suntem aici astăzi pentru a obţine dreptate pentru victime şi mai ales pentru cei care vor trebui să-şi trăiască restul vieţii cu un sentiment de teamă", a declarat pentru AFP Francesco Di Ciollo, un avocat care reprezintă două victime italiene.

Peste 400 de martori şi 250 de părţi civile vor fi citate în cadrul acestui proces-fluviu, prevăzut să dureze mai multe luni.

Vizat de critici şi supranumit "omul cel mai detestat din Italia" sau "căpitanul laş", Francesco Schettino este cercetat pentru omucidere multiplă din culpă, abandonarea navei şi daune provocate mediului.

"El nu a abandonat nava. În cazul în care comandantul ar mai fi rămas zece minute în plus pe navă, ar fi căzut în apă şi nu ar fi putut să gestioneze evacuarea", a dat asigurări Donato Laino, unul dintre avocaţii săi.

În schimb, alte cinci persoane - directorul unităţii de criză al navei Costa, timonierul indonezian şi alţi trei membri ai echipajului - puse sub acuzare în acest caz au obţinut aprobări de la Parchet să-şi negocieze pedeapsa cu tribunalul. Justiţia se va pronunţa sâmbătă în cazul lor.

"Este nedrept, deoarece ei propun sentinţe care nu se compară cu responsabilitatea lor enormă. Cel mai mare responsabil este compania Costa Concordia, dar ea nu se află pe banca acuzaţilor", a declarat Massimiliano Gabrielli, membru al unui grup de avocaţi numit "dreptate pentru Concordia", care reprezintă o sută de pasageri. De aceeaşi părere este şi preşedinta franceză a colectivului SOS Concordia, care a refuzat să se deplaseze la un proces "trucat". "Căpitanul a făcut doar o manevră autorizată de Concordia", a spus ea pentru AFP.

În aprilie, compania a fost condamnată să plătească o amendă în valoare de un milion de euro la capătul unei proceduri negociate în cursul căreia şi-a recunoscut responsabilitatea administrativă, ceea ce îi permite să scape de un proces penal.

Tânăra din Republica Moldova care se afla pe punte alături de căpitan în momentul naufragiului, Domnica Cemortan, care consideră, de asemenea, că Francesco Schettino "nu este unicul responsabil", este citată ca martor.

În cursul nopţii de 13 ianuarie 2012, Costa Concordia, un pachebot cu o greutate de 114.500 de tone, s-a lovit de o stâncă şi a eşuat la câţiva zeci de metri de insula toscană Giglio, având la bord 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turişti. Treizeci şi două de persoane au murit, dintre care două nu au mai fost găsite. Printre cele 250 de părţi civile se numără şi compania Costa Crociere (grupul Carnival), proprietara navei, statul italian, precum şi Insula Giglio, lângă al cărei port se află nava enormă, înclinată pe o parte. Potrivit avocatului Ministerului Mediului, Patrizia Pena, pentru moment, pagubele sunt evaluate la 12,5 miliarde de euro, însă cifra ar putea fi mult mai mare.

În plus, zeci de supravieţuitori cu depus plângeri în tribunale civile împotriva companiei Costa. Majoritatea persoanelor care nu au fost rănite sau nu au pierdut rude au acceptat indemnizaţia standard de aproximativ 11.000 de euro propusă de Costa.

Ridicarea navei, un adevărat proces tehnic amânat de mai multe ori, este prevăzută pentru septembrie, dar nici acest termen nu este sigur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici