Navă chineză, trimisă pentru a urmări un exerciţiu naval multinaţional, în vestul Pacificului

O navă chineză de recunoaştere a fost trimisă pentru a observa manevrele unui portavion american care participă la un amplu exerciţiu naval în vestul Pacificului, alături de nave din India şi Japonia, a declarat un oficial nipon sub protecţia anonimatului, citat de Reuters online.

772 afișări
Imaginea articolului Navă chineză, trimisă pentru a urmări un exerciţiu naval multinaţional, în vestul Pacificului

Navă chineză, trimisă pentru a urmări un exerciţiu naval multinaţional, în vestul Pacificului

Portavionul american USS Stennis participă, alături de alte nouă nave, inclusiv un portelicopter japonez şi mai multe fregate indiene, la exerciţiu naval în zona insulei Okinawa.

Portavionul american, care a fost urmărit de nava chineză din momentul în care a început să patruleze în Marea Chinei de Sud, ar urma să se distanţeze de restul navelor, pentru a atrage nava de recunoaştere departe de exerciţiu, a declarat un ofiţer militar japonez care a făcut aceste dezvăluiri sub protecţia anonimatului.

Recent, autorităţile de la Tokyo au anunţat că o fregată chineză s-a apropiat la 38 de kilometri de un teritoriu contestat în Marea Chinei de Est, anume arhipeleagul cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, care este controlat de Tokyo şi revendicat de Beijing.

Autorităţile de la Tokyo şi Washington se tem că Beijingul ar putea încerca să-şi extindă influenţa în zona de vest a Pacificului, fapt ce a impulsionat forţele militare japoneze să întărească apărarea grupului de insule prin insalarea de staţii radar şi baterii de rachete antinavă.

Participarea navelor japoneze la acest exerciţiu semnalează întărirea alianţei cu alte state care se opun creşterii influenţei şi agresivităţii Chinei.

Beijingul revendică şi suprafeţe întinse din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici