Nava de croazieră în derivă din Atlantic, reperată la 800 de kilometri de Terranova

O navă rusă de croazieră, aflată în derivă de o lună în Atlanticul de Nord, a fost reperată la aproximativ 800 de kilometri de insula Terranova (Canada), potrivit unui document aparţinând serviciului de informaţii al Marinei americane.

462 afișări
Imaginea articolului Nava de croazieră  în derivă din Atlantic, reperată la 800 de kilometri de Terranova

Nava de croazieră în derivă din Atlantic, reperată la 800 de kilometri de Terranova

Nava de croazieră Liubov Orlova a fost reperată la aproximativ 800 de kilometri de insula Terranova şi la 2.400 de kilometri vest de ţărmul Irlandei, potrivit documentului, datat de miercuri şi intitulat "Daily memorandum Atlantic edition".

Într-un comunicat, asociaţia franceză pentru apărarea mediului Robin des Bois a acuzat Canada că are "o responsabilitate primordială" pentru plutirea navei în derivă, cerând acestei ţări "să accelereze şi să finanţeze mijloacele logistice capabile pentru recapturarea şi aducerea navei într-un port de refugiu", a solicitat asociaţia.

Liubov Orlova a părăsit insula canadiană Terranova la 23 ianuarie pentru a fi dusă în Republica Dominicană, unde trebuia să fie demontată, dar, în ziua următoare, cablul de tractare s-a rupt.

Autorităţile canadiene au eşuat în încercarea de a recupera nava, în timp ce ameninţa o platformă petrolieră, iar aceasta a ajuns în apele internaţionale.

De atunci, Canada pare să nu mai fie preocupată de situaţia navei. La începutul săptămânii, autorităţile canadiene au recunoscut că nu deţineau informaţii cu privire la locul în care se afla nava de 100 de metri, construită în 1976, ale cărei lumini şi far de geolocalizare sunt defecte.

Potrivit Robin des Bois, Canada "va stabli un plan de demolare diferit de planul iniţial", fiindcă demontarea navei "într-un şantier nesigur de la Santo Domingo va produce un scandal suplimentar", anunţă asociaţia. Din punct de vedere juridic, nava este considerată o "carenă" sau o epavă.

În aprilie 2012, Paza de Coastă americană a scufundat o navă de pescuit japoneză lungă de 60 de metri, fără echipaj, care plutea în derivă în largul Alaskăi şi prezenta riscuri pentru navigaţie, după ce a fost îndepărtată de ţărm de tsunamiul din martie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici