Negocieri de culise pentru ajustarea Comisiei Juncker

Negocierile între Parlamentul European şi preşedintele-ales al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au început, în urma unor prestaţii mediocre, nepotriviri flagrante cu potrofoliul atribuit, dar şi "luări de ostatici" între stânga şi dreapta, cu scopul de a corecta erorile.

1088 afișări
Imaginea articolului Negocieri de culise pentru ajustarea Comisiei Juncker

Negocieri de culise pentru ajustarea Comisiei Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre corectarea erorilor de "casting" ale echipei lui Juncker şi ajungerea la un compromis politic.

"Nu este posibil ca această Comisie să treacă aşa", a declarat pentru AFP o sursă familiară cu discuţiile din Parlamentul European (PE). "Anumiţi candidaţi au fost mediocri, alţii au probleme cu portofoliul atribuit. Distribuirea acestor posturi nu este perfectă, vor trebui găsite mijloace pentru a o corecta", a declarat această sursă.

Jean-Claude Juncker s-a întâlnit marţi cu preşedinţii grupurilor PPE, socialist şi liberal. El şi-a exprimat dorinţa ca echipa să nu fie "atinsă", au declarat mai multe surse pentru AFP.

Dar el s-a declarat totodată pregătit să facă ajustări, şi anume să ia componenta Cetăţenie de la conservatorul ungur Tibor Navracsics, considerat de către eurodeputaţi "inapt" pentru portofoliul Educaţie, Cultură şi Cetăţenie, potrivit unor surse din cadrul grupurilor parlamentare.

Juncker a ţinut de asemenea cont de criticile asupra deciziei sale de a-i încredinţa portofoliul Climei şi Energiei conservatorului spaniol Miguel Arias Canete, "dificil de acceptat de către socialişti", în contextul în care peste 500.000 de persoane au semnat o petiţie împotriva acestuia. El s-a declarat "pregătit să-l plaseze sub tutela unui vicepreşedinte socialist", a declarat penttru AFP o sursă europeană.

Liberala Bratusek se pregăteşte să se retragă

Această schimbare va fi posibilă prin plecarea liberalei slovene Alenka Bratusek, desemnată vicepreşedintă însărcinată cu Uniunea Energetică, care a picat audierea şi urmează să se retragă, a anunţat conservatorul Giovanni La Via, preşedintele Comisiei pentru Mediu din cadrul PE.

Grupul liberal ar fi pregătit pentru această concesie, "cu condiţia ca doamna Bratusek să fie înlocuită de alt candidat liberal sloven", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul acestei formaţiuni. "Dar acest lucru nu a avut loc încă", a adăugat sursa citată.

O serie de comisari desemnaţi aşteaptă evaluarea audierilor lor. Printre ei se află Canete, dar şi socialistul francez Pierre Moscovici, propus pentru Afaceri Economice, care a devenit "ostaticul" unui schimb dur între conservatorii din cadrul PPE şi socialişti.

Deciziile au fost amânate până miercuri, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul PE.

Deputaţii nu pot respinge un candidat. Însă ei pot spune dacă-l consideră apt sau nu să devină comisar european, iar după aceea dacă este calificat pentru portofoliul atribuit.

Juncker este nevoit să ţină cont de acest aviz, dacă vrea să obţină învestirea întregii echipe de către PE pe 22 octombrie. Predecesorul său José Manuel Barroso a fost nevoit să renunţe la candidaţi, ca italianul Rocco Buttiglione.

"Retragerea rachetelor"

Jean-Claude Juncker urmează să discute din nou cu preşedinţii grupurilor politice în zilele următoare. "Acest exerciţiu este necesar să permită procedarea la anumite ajustări în cadrul echipei sale. Ar putea să aibă probleme, deoarece comisarii i-au fost impuşi de către state, iar unele portofolii nu au fost atribuite în deplină libertate", au subliniat surse din cadrul grupurilor.

Contactate de AFP, surse din anturajul lui Jean-Claude Juncker au refuzat să comenteze.

Anumiţi candidaţi nu-şi ascund nemulţumirea. "Consemnul dat pentru audieri era să nu se ia niciun angajament în Parlamentul European", au declarat ei, pentru a-şi explica răspunsurile uneori evazive.

Deputaţii i-au făcut să plătească pentru aceste frustrări. "Audierile nu sunt o promenadă de sănătate", a comentat un oficial din cadrul PE. Însă acestea au fost deturnate, de asemenea, către scopuri politice. Este cazul lui Moscovici, catalogat de către grupul PPE "racheta socialistă care va fi detonată în cazul în care cade Canete". "Canete este casus belli absolut pentru PPE", a deplâns o sursă parlamentară.

Tonul nu este încă favorabil "păcii". "Dacă Moscovici este atins, Comisia Juncker cade", a ameninţat preşedintele grupului socialist Gianni Pittella. "Fiecare (parte) trebuie să-şi retragă rachetele", pledează moderaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici