Netanyahu cataloghează discursul lui Rohani la ONU drept cinic şi ipocrit

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat drept "cinic" şi "ipocrit", în privinţa problemei nucleare, discursul susţinut marţi de către preşedintele iranian Mohammed Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

542 afișări
Imaginea articolului Netanyahu cataloghează discursul lui Rohani la ONU drept cinic şi ipocrit

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aşa cum am prevăzut, a fost un discurs cinic şi total ipocrit. Rohani a vorbit despre drepturile omului, în timp ce forţele iraniene participă la masacrul la scară mare împotriva civililor nevinovaţi din Siria", se arată într-un comunicat emis de Biroul lui Netanyahu şi publicat în noaptea de marţi spre miercuri la Ierusalim.

"El (Rohani) a condamnat terorismul, în contextul în care regimul iranian recurge la terorism în zeci de ţări din lume. A vorbit despre un program nuclear cu scopuri civile în timp ce, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), acest program are caracter militar", se artă în comunicat.

"Fiecare persoană rezonabilă înţelege că Iranul, una dintre cele mai bogate ţări în petrol, investeşte capitaluri în rachete balistice şi în instalaţii nucleare subterane, ci nu pentru a produce electricitate", a mai spus premierul, citat în comunicat.

În text este deplânsă totodată "absenţa unei propuneri practice în vederea stopării programului nuclear militar şi angajării în aplicarea deciziilor Consiliului de Securitate al ONU".

Acest discurs "traduce în mod exact strategia iraniană, care constă în a vorbi şi a câştiga timp pentru a-şi avansa capacităţile şi a se dota cu arme nucleare".

"El (Rohani) s-a lăudat, în urmă cu un deceniu, că a înşelat Occidentul astfel încât, în timp ce Iranul purta discuţii, această ţară avansa, simultan, în programul său nuclear. Comunitatea internaţională trebuie să testeze Iranul nu în privinţa vorbelor, ci a faptelor", a conchis premierul israelian.

Preşedintele Rohani, aflat la prima ieşire internaţională importantă de când a fost ales, pe 14 iunie, a reafirmat la ONU că ţara sa nu reprezintă "o ameninţare" nici pentru lume şi nici pentru regiune.

El a subliniat din nou că Republica islamică intenţionează să utilizeze energia nucleară "în scopuri exclusiv paşnice" şi a denunţat sancţiunile care-i vizează ţara.

Israelul şi ţări occidentale suspectează programul nuclear iranian că ar avea scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici