New Europe: Politizarea justiţiei poate conduce la amnistie pentru condamnări de corupţie în România

România ar putea fi nevoită să adopte amnistie în cazul persoanelor condamnate pentru acte de corupţie, din cauza politizării justiţiei şi a colaborării ilegale între instituţii, comentează publicaţia New Europe.

753 afișări
Imaginea articolului New Europe: Politizarea justiţiei poate conduce la amnistie pentru condamnări de corupţie în România

New Europe: Politizarea justiţiei poate conduce la amnistie pentru condamnări de corupţie în România

România ar putea fi nevoită să adopte amnistie în cazul persoanelor condamnate pentru acte de corupţie, din cauza politizării justiţiei şi a colaborării ilegale între instituţii, comentează publicaţia New Europe.

"Instituţiile guvernamentale din România ar putea analiza posibilitatea amnistiei în cazurile care s-au finalizat cu condamnări pentru acte de corupţie în timpul mandatului Laurei Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Situaţia intervine după ani de acuzaţii privind practici în culise şi tactici deviante folosite pentru atingerea impresionantei rate a condamnărilor de 92%. Preocupările privind sistemul judiciar puternic politizat, neglijarea normelor statului de drept şi practici judiciare arbitrare au condus la situaţia în care unii oficiali guvernamentali iau în considerare o astfel de măsură dramatică", scrie publicaţia New Europe, notând că "înlăturarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA ridică semne de întrebare în legătură cu siguranţa condamnărilor obţinute în mandatul său".

TITLURILE ZILEI

Într-un editorial publicat în Conservative Home, lordul Robathan, fost ministru britanic al Forţelor Armate, nota că demiterea Laurei Kovesi a lăsat "România la răscruce", având acum "libertatea de a reduce preocupările asupra unui sistem judiciar politizat" şi de a trece la unul care "conferă prioritate persoanelor şi statului de drept". Referindu-se la caracterul condamnărilor din timpul mandatului Laurei Kovesi, lordul Robathan observa că, "din păcate, multe condamnări pentru cazuri de corupţie lăudate anterior ar putea fi o consecinţă a corupţiei şi colaborării ilegale între autorităţi, adesea în detrimentul drepturilor omului, a drepturilor civile şi independenţei justiţiei".

"Cel mai problematic aspect al activităţilor DNA probabil este colaborarea strânsă cu serviciile secrete", notează publicaţia New Europe, amintind că au fost dezvăluite 65 de protocoale 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici