New York Times: Bulgaria încă este blocată în "trauma tranziţiei"

Bulgaria încă este blocată în "trauma tranziţiei", la 20 de ani de la înlăturarea regimului comunist, comentează ediţia online a New York Times, citând analişti bulgari.

24 afișări
Imaginea articolului New York Times: Bulgaria încă este blocată în "trauma tranziţiei"

Restaurant din Sofia care poartă numele fostului lider comunist Todor Jivkov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi marţi s-au împlinit 20 de ani de la înlăturarea liderului comunist bulgar Todor Jivkov şi începerea reformelor democratice, în Bulgaria nu a fost organizată nicio ceremonie. Pentru a explica amezia bulgarilor faţă de trecutul comunist şi apatia faţă de prezentul democratic, analiştii bulgari folosesc o metaforă: la fel ca evreii, bulgarii vor trebui să rătăcească prin deşert 40 de ani pentru a fi curăţaţi de păcatele comunismului", notează New York Times.

"Au trecut 20 de ani şi încă suntem în mijlocul deşertului. Va trebui să mai aşteptăm încă 20 de ani", afirmă fostul disident Edvin Sugarev, 56 de ani.

Bulgaria este singurul stat fost comunist din Europa de Est care nu a înfiinţat încă un institut al memoriei naţionale pentru analizarea trecutului comunist, perioadă în care au fost persecutate şi chiar ucise mii de persoane.

"În Bulgaria totul pare frumos din punct de vedere teoretic - economie de piaţă, drepturile omului, libertate de exprimare, sistem multipartit, apartenenţă la UE şi NATO. Dar totul este de faţadă. În spate nu este nimic", afirmă Sugarev.

"Oamenii au obţinut libertatea, dar nu ştiu ce pot face cu ea, pentru că este mai confortabil când li se spune ce să facă, încotro să meargă sau ce este bine sau rău", explică Sugarev.

În pofida succeselor politice şi militare, Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 300 de euro. De asemenea, Bulgaria are probleme de imagine, după criticile CE privind corupţia şi infracţionalitatea organizată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici