New York Times: Donald Trump a cerut demiterea procurorului special Robert Mueller, apoi a renunţat la demers

Preşedintele american Donald Trump ar fi cerut, în luna iunie a anului 2017, demiterea procurorului special Robert Mueller, apoi ar fi renunţat la demers după ce un consilier al Casei Albe a refuzat să transmită această directivă, potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times.

646 afișări
Imaginea articolului New York Times: Donald Trump a cerut demiterea procurorului special Robert Mueller, apoi a renunţat la demers

New York Times: Donald Trump a cerut demiterea procurorului special Robert Mueller, apoi a renunţat la demers

Robert Mueller coordonează ancheta privind ingerinţele Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Potrivit celor patru surse anonime citate de The New York Times, Mueller a aflat de acest lucru acum câteva luni, după ce membrii echipei sale au interogat mai mulţi foşti şi actuali oficiali de la Casa Albă, într-o anchetă privind posibila obstrucţionare a justiţiei de către Donald Trump.

Auzind că ar fi vizat de o anchetă privind demiterea fostului director al FBI James Comey, preşedintele american ar fi spus că Robert Mueller, la rândul său fost director al FBI, a avut trei conflicte de interese care îl descalifică în acest demers.

În primul rând, Donald Trump ar fi vorbit despre o dispută pe care Mueller a avut-o acum câţiva ani în privinţa taxelor de la Trump National Golf Club din Sterling, statul Virginia. Imediat, Mueller a renunţat la calitatea de membru al clubului de golf.

Totodată, conform surselor citate, Mueller nu ar putea să fie imparţial întrucât a lucrat pentru o firmă de avocatură care l-a reprezentat la un moment dat pe ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Preşedintele american le-ar mai fi spus celor din echipa sa că Robert Mueller a fost intervievat pentru a reveni în funcţia de director al FBI cu o zi înainte de a fi numit procuror special, în luna mai a anului 2017, potrivit The New York Times.

Sursele din anturajul Casei Albe au mai precizat că, în momentul în care Donald Trump a cerut demiterea procurorului special Robert Mueller, consilierul prezidenţial Donald McGahn a transmis că refuză să pună în aplicare această directivă şi că îşi va da demisia. McGahn a considerat că nu există argumente suficiente pentru această măsură şi a subliniat că demiterea lui Mueller ar avea un efect catastrofal asupra imaginii Casei Albe.

La auzul acestui răspuns, Trump ar fi renunţat la demers, întrucât nu a dorit să transmită în mod direct cererea privind înlăturarea procurorului special.

Casa Albă nu a oferit deocamdată nicio poziţie oficială faţă de acest material exclusiv publicat în cotidianul The New York Times.

Joi, preşedintele american Donald Trump a declarat că este dispus să discute sub jurământ cu procurorul special Robert Mueller, iar audierea ar putea avea loc în săptămânile următoare.

Recent, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, numit de către Donald Trump, a fost interogat în cadrul acestei investigaţii.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici