New York Times: Marea Neagră nu ar trebui să fie un spaţiu al instabilităţii

Regiunea Mării Negre, un leagăn de civilizaţie, comerţ şi cultură, a devenit în prezent un spaţiu al conflictelor nerezolvate, al frontierelor vulnerabile şi rivalităţilor, comentează New York Times, denunţând lipsa instituţiilor eficiente de cooperare regională.

45 afișări
Imaginea articolului New York Times: Marea Neagră nu ar trebui să fie un spaţiu al instabilităţii

New York Times: Marea Neagră nu ar trebui să fie un spaţiu al instabilităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Terorismul şi rebeliunile se răspândesc în zona Caucazului de Nord, alimentate cu militanţi din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. Totul, de la drogurile provenind din Afganistan la materialele pentru programul nuclear iranian - este transportat prin această regiune. Situaţia din Georgia rămâne tensionată după conflictul cu Rusia din 2008, iar separatisştii ameninţă cu reluarea ostilităţilor în Nagorno-Karabah şi Transnistria", observă New York Times.

"La instabilitate contribuie lipsa instituţiilor eficiente necesare cooperării în regiunea Mării Negre. Iniţiativa Sinergia Mării Negre, a Uniunii Europene, Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră şi operaţiunea Black Sea Harmony funcţionează foarte încet", subliniază publicaţia americană.

"Trei state membre NATO - România, Bulgaria şi Turcia - formează o alianţă la Marea Neagră, dar nu acordă atenţia cuvenită regiunii. Rusia şi Turcia încearcă să domine spaţiul maritim şi să ţină în afară alte Forţe Navale şi, chiar dacă nu ar face-o, Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, limitează la trei săptămâni durata staţionării navelor militare", menţionează ziarul american.

Potrivit New York Times, condiţiile de securitate în regiune ar putea să se îmbunătăţească, în contextul în care Rusia va organiza Jocurile Olimpice de la Soci, în 2014, Ucraina încearcă să calmeze tensiunile din Crimeea, iar Turcia, Azerbaidjanul şi Georgia speră că situaţia conflictuală din caucazul de Nord se va încheia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici