New York Times: Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, o respingere a clasei politice tradiţionale

Politicianul republican Donald Trump a fost ales al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, într-un rezultat surpriză după o campanie explozivă, antiinstituţională, marcată de accente populiste şi contra sistemului politic care a generat clivaje sociale puternice, comentează ziarul The New York Times.

2004 afișări
Imaginea articolului New York Times: Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, o respingere a clasei politice tradiţionale

NYT: Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, o respingere a clasei politice tradiţionale (AFP/ Mediafax Foto)

"Rezultatul surprinzător, care sfidează sondajele ce arătau un avans modest dar persistent al lui Hillary Clinton, riscă să genereze convulsii atât în Statele Unite, cât şi la nivel internaţional, unde scepticii priveau cu îngrijorare declaraţiile lui Donald Trump receptate bine de alegătorii dezamăgiţi", subliniază NYT.

"Victoria lui Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, un magnat imobiliar devenit star de televiziune, reprezintă o respingere puternică a forţelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administraţiei de la Washington; de asemenea, este vorba de o respingere a consensului actualelor forţe politice în toate domeniile, de la comerţ internaţional la imigraţie", explică publicaţia.

"Rezultatul este o respingere, nu doar a lui Hillary Clinton, ci şi a preşedintelui Barack Obama, a cărui moştenire politică este brusc pusă în pericol. Şi este o demonstraţie determinantă de putere din partea unei coaliţii, în general ignorată, a alegătorilor din categoria mijlocie şi a angajaţilor, care au simţit că idealul american risca să le fie luat de zecile de ani de politici proglobalizare şi multiculturalism", argumentează NYT.

În acelaşi timp, "zecile de combinaţii de afaceri ale domnului Trump - multe în străinătate - îl vor urmări în Biroul Oval, ridicând semne de întrebare privind potenţiale situaţii de conflict de interese. Refuzul său de a publica rapoartele fiscale şi recunoaşterea faptului că nu a plătit impozite la nivel federal ani întregi lasă poporului american lacune considerabile în înţelegerea tranzacţiilor financiare", explică publicaţia The New York Times, concluzionând că Donald Trump "va reconfigura în totalitate tonul, standardele şi aşteptările din partea Preşedinţiei SUA".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici