Nicolae Timofti l-a desemnat pe Valeriu Streleţ să formeze un nou Guvern moldovean

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat luni seara decretul de numire a lui Valeriu Streleţ în funcţia de premier, după ce a fost propus de către Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM), relatează postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) în pagina electronică.

802 afișări
Imaginea articolului Nicolae Timofti l-a desemnat pe Valeriu Streleţ să formeze un nou Guvern moldovean

Nicolae Timofti l-a desemnat pe Valeriu Streleţ să formeze un nou Guvern moldovean

Streleţ a fost însărcinat să formeze un Cabinet şi să prezinte un program de guvernare în Parlament în următoarele 15 zile, a declarat şeful statului moldovean.

Însă Parlamentul urmează să se pronunţe în legătură cu noul Guvern pe 31 iulie.

Candidatura lui Streleţ a fost convenită de către partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE3, la putere) şi prezentată preşedintelui luni după-amiază.

Streleţ, în vârstă de 45 de ani, este cofondator şi deputat al PLDM. El conduce grupul parlamentar al formaţiunii începând din septembrie 2014.

Coaliţia la putere a încercat să ajungă la un acord asupra unei candidaturi, după ce Chiril Gaburici a demisionat din funcţia de premier pe 12 iunie.

"Consider că el (Streleţ) va îndeplini această datorie importantă în stat, mai ales în condiţiile dificile în care ne aflăm cu toţii. Sper că îşi va forma o echipă bună", a declarat Timofti, citat de Unimedia.

Timofti a subliniat că ţara se confruntă cu o serie de probleme a căror soluţionare este urgentă şi necesară. "Eu cred că politicienii noştri au înţeles multe lucruri, şi anume că trebuie să fim uniţi ca să ieşim cu bine din aceste probleme cu care ne confruntăm", a spus el.

Streleţ a prezentat priorităţile asupra cărora Cabinetul pe care-l va forma se va axa, în cazul în care va primi vorul de învestire.

El a anunţat că începând de marţi demarează consultări cu privire la programul de guvernare şi componenţa noului Cabinet.

"Principalele priorităţi ţin de restabilirea (relaţiilor) cu partenerii de dezvoltare, să restabilim un acord cu FMI. Alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni în vederea unei activităţi eficiente a misiunii europene în justiţie, stabilită prin Acordul Alianţei, vital necesară pentru a reseta o serie de instituţii care trebuie să fie independente şi funcţionale", a declarat Streleţ, citat de Unimedia.

Sectorul financiar-bancar se va bucura, de asemenea, de o atenţie deosebită, a anunţat el. "Urmează să fie investigată megrafrauda din acest sector şi recuperarea resurselor care au fost extrase din sectorul bancar", a spus el adăugând că "alt bloc de probleme sunt cele sociale, şi anume preţurile la energia electrică, la gaze".

"Am acceptat (nominalizarea) pentru că sunt om de partid. Sunt în politică din 1993 şi în Parlament din 2009. Ştiu ce înseamnă rolul partidului şi încrederea din partea colegilor. Am acceptat votul colegilor mei pentru a exercita pe viitor această muncă deloc simplă în condiţiile actuale", a spus candidatul la funcţia de premier.

El nu a spus însă care sunt candidaţii PLDM la fotoliile de miniştri, dar a declarat că numele acestora vor fi anunţate "în curând". "Există un principiu al acceptării prin consens a tuturor candidaţilor pentru Cabinetul de miniştri", a spus el, adăugând că va "trata cu respect delegările partidelor".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici