Nicolae Timofti vrea modificarea formatului 5+2 privind Transnistria: Actualul format de negocieri este ineficient

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat joi, într-o întâlnire cu o delegaţie de senatori americani aflaţi în vizită la Chişinău, că actualul format de negocieri privind conflictul transnistrean este ineficient şi trebuie modificat, relatează postul Europa Liberă în pagina electronică.

1148 afișări
Imaginea articolului Nicolae Timofti vrea modificarea formatului 5+2 privind Transnistria: Actualul format de negocieri este ineficient

Nicolae Timofti vrea modificarea formatului 5+2 privind Transnistria: Actualul format de negocieri este ineficient (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

"Formatul actual de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred că este oportun să examinăm posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele", a afirmat Nicolae Timofti.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul formatului internaţional de negocieri 5+2 - între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

Eficienţa formatului a fost criticată în mai multe rânduri, iar, la un moment dat, s-a pledat pentru un rol sporit al UE şi Statele Unite în aceste negocieri.

Preşedintele român Traian Băsescu s-a pronunţat, de asemenea, într-un interviu pentru portalul Unimedia, în favoarea modificării actualului format de negocieri, afirmând că acesta ar trebui să fie "mult mai suplu".

Şeful statului român a declarat că acesta ar fi trebuit să fie format din UE, Statele Unite, Rusia şi Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE şi Tiraspol. "Îl văd mult mai suplu - Rusia, UE, SUA şi Chişinăul ca parte afectată. Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanţă legitimă a cuiva", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat, joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi, în favoarea "intensificării dialogului" în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici