Nicolas Sarkozy: România trebuie să-şi rezolve problemele la frontiere înainte să adere la Schengen

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat sâmbătă, la Lisabona, că înainte să adere la spaţiul Schengen, România şi Bulgaria trebuie să-şi rezolve problemele de la frontiere, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare angajat de Comisia Europeană trebuie să se încheie.

25 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy: România trebuie să-şi rezolve problemele la frontiere înainte să adere la Schengen

Nicolas Sarkozy: România trebuie să-şi rezolve problemele la frontiere înainte să adere la Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Poziţia Franţei (...) este că România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen", a afirmat Sarkozy.

"Dacă aceste două ţări intră în procesul Schengen, înseamnă că ele devin gardienii frontierelor Europei, ceea ce înseamnă că problemele lor frontaliere trebuie să fie rezolvate, înaintea intrării în Schengen", a afirmat el, referindu-se la frontiera dintre România şi Republica Moldova, considerată ca fiind slab controlată.

Sarkozy a mai pus o condiţie înaintea aderării României şi Bulgariei, şi anume sfârşitul "procedurii de supraveghere" angajată "cu privire la problemele de corupţie" de Comisia Europeană.

"Să aşteptăm ca procesul să fie încheiat pentru a determina data la care România şi Bulgaria vor intra în Schengen", a subliniat el.

Pe lângă Franţa, Germania şi Olanda consideră de asemenea că nu sunt întrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului comun de liberă circulaţie Schengen pentru o aderare în martie 2011 a României şi Bulgariei.

Decizia finală privind aderarea lor trebuie luată în unanimitate de statele UE, inclusiv cele care nu fac parte din spaţiul Schengen.

Întrebat sâmbătă, la Lisabona, cu ocazia summitului NATO, despre un eventual diferend cu preşedintele român, Traian Băsescu, Sarkozy a dezminţit orice tensiune privind aderarea României la Schengen. El a adăugat că se înţelege "foarte bine" cu omologul său român şi că "nu sunt probleme".

Imagini filmate vineri de televiziuni, după fotografia de familie a şefilor de stat şi de Guvern din ţările NATO, arată un schimb de replici între cei doi lideri, care a fost interpretat ca o altercaţie.

"Nu am refuzat deloc să-i vorbesc", a declarat Sarkozy. "Am vorbit poate de 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult", a adăugat preşedintele francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici