Nigel Farage va reconstitui grupul eurofob din Parlamentul European cu ajutorul unui polonez

Liderul eurofob Nigel Farage, al cărui grup în Parlamentul European s-a dizolvat săptămâna trecută după retragerea unei deputate letone, vrea reconstruirea lui cu ajutorul unui deputat polonez de extremă-dreapta, relatează AFP.

112 afișări
Imaginea articolului Nigel Farage va reconstitui grupul eurofob din Parlamentul European cu ajutorul unui polonez

Nigel Farage (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Farage a anunţat luni că deputatul Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz, din cadrul Congresului Noii Drepte (KNP), s-a alăturat grupului său. Semnătura lui, depusă luni după-amiază, urmează să fie validată de serviciile Parlamentului European.

"Euroscepticii se întorc, de fapt nu am plecat niciodată", a afirmat într-un comunicat liderul UKIP, marele învingător în alegerile europene din mai din ţara sa.

"Am vrut să ajut unicul şi vitalul grup eurosceptic din Parlamentul European. M-am alăturat grupului ELDD (Europa libertăţii şi democraţiei directe) pentru două valori importante: opoziţia faţă de birocraţia UE şi susţinerea pieţelor libere", a declarat Iwaszkiewicz.

Eurodeputatul polonez este membru al Congresului Noii Drepte, un partid condus de monarhistul şi ultraliberalul Janusz Korwin-Mikke, un obişnuit al provocărilor rasiste şi antisemite. În iulie, Korwin-Mikke a declanşat o polemică în Parlamentul European comparând tinerii şomeri cu "negrii".

În timpul campaniei pentru alegerile europene, el a apreciat că "probabil Führerul celui de-al III-lea Reich nu era la curent cu exterminarea evreilor".

Preşedintele Frontului Naţional Francez, Marine Le Pen, care a încercat în zadar să formeze un grup politic în Parlamentul European cu formaţiunile de extremă dreapta, a renunţat în iunie să se asocieze cu KNP.

Pentru a forma un grup în Parlamentul European, trebuie să strângi cel puţin 25 de eurodeputaţi din şapte ţări diferite.

Farage a reuşit să formeze propriul grup după alegerile europene graţie unei alianţe între cei 24 de aleşi ai săi şi 17 deputaţi din Mişcarea Cinci Stele a eurofobului Beppe Grillo, cu sprijinul unei disidente a Frontului Naţional francez, doi aleşi ai Partidului Democrat Suedez, un deputat al Partidului Ordine şi Justiţie din Lituania, un ceh din Partidul Cetăţenilor Liberi şi o eurodeputată din Uniunea Ţăranilor din Letonia, Iveta Grigule.

Dar plecarea lui Grigule a condus la dizolvarea grupului, săptămâna trecută. Farage a denunţat atunci o "manevră" a celor două grupuri principale din Parlamentul European, conservatorii din PPE şi socialiştii, pentru marginalizarea euroscepticilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici