Nigerianul care a încercat să comită un atentat împotriva unui avion american, inculpat oficial

Nigerianul care a încercat să detoneze un avion de linie american la 25 decembrie a fost acuzat miercuri de "tentativă de omor", la mai puţin de două săptămâni după atentatul eşuat, revendicat de al-Qaida, care a generat îndoieli privind eficienţa serviciilor americane de informaţii.

67 afișări
Imaginea articolului Nigerianul care a încercat să comită un atentat împotriva unui avion american, inculpat oficial

Nigerianul care a încercat să comită un atentat împotriva unui avion american, Umar Farouk Abdulmutallab (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal de drept comun din Detroit l-a inculpat oficial pe Umar Farouk Abdulmutallab, în vârstă de 23 de ani, formulând şase capete de acuzare printre care "tentativă de omor" şi "tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă".

Tânărul riscă circa 20 sau 30 de ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare, dar nu pedeapsa cu moartea, a precizat Departamentul american al Justiţiei.

La 25 decembrie, Umar Farouk Abdulmutallab s-a urcat la bordul unui avion al companiei americane Northwest Airlines, ce făcea legătura între Amsterdam şi Detroit, ascunzând în lenjeria intimă o pudră explozibilă.

Avionul avea la bord 279 de pasageri şi 11 membri ai echipajului.

În timp ce avionul se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Detroit, tânărul a încercat să provoace o explozie, fiind ulterior imobilizat de pasageri.

După arestarea sa, Umar Farouk Abdulmutallab le-a spus autorităţilor americane că a folosit o seringă pentru a injecta un lichid chimic în praful explozibil ascuns pe sub haine, potrivit oficialilor de rang înalt citaţi de presa americană.

"Bomba era formată din tetranitrat de pentaeritritol (PETN), triperoxidul de acetonă şi alte ingrediente", a precizat Tribunalul în actul de acuzare, calificându-le pe primele două, praful şi lichidul conţinut în seringă, drept "foarte explozibile".

"Bomba a fost proiectată pentru a-i permite lui Umar Farouk Abdulmutallab să o declanşeze în momentul dorit şi să provoace o explozie la bordul zborului 253", potrivit actului de acuzare.

Tânărul urmează să compară vineri în faţa unui tribunal federal din Detroit şi să precizeze dacă pledează vinovat sau nu.

Umar Farouk Abdulmutallab, ce a suferit arsuri foarte grave, le-a declarat anchetatorilor că a participat la un antrenament la o tabără a reţelei al-Qaida din Yemen. Aripa reţelei din această ţară, al-Qaida din Peninsula Arabă (AQAP), a revendicat atentatul eşuat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici