Nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală, în apa mării, la Fukushima

Un nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală a fost măsurat în apa mării prelevată la aproximativ 30 de metri de reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei, a anunţat luni Agenţia pentru Siguranţă Nucleară.

475 afișări
Imaginea articolului Nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală, în apa mării, la Fukushima

Nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală, în apa mării, la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Până în prezent, testele erau realizate la sud de centrala Fukushima Daiichi, la ieşirea reactoarelor 1, 2, 3 şi 4, cele mai avariate, unde nivelul iodului 131 era duminică de aproape 2.000 de ori mai mare decât limita normală.

Reactoarele 5 şi 6, care erau oprite pentru mentenanţă în momentul seismului urmat de un tsunami la 11 martie, nu au suferit pagube majore, iar sistemele lor de răcire au putut fi reconectate la alimentarea cu energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Hidehiko Nishiyama, a precizat că testele au fost realizate de compania de electricitate care administrează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO), pe mostre de apă prelevate din apropierea celor două reactoare, construite în partea de nord a centralei.

"Un nivel al iodului 131 de 1.150 de ori mai mare decât limita legală a fost detectat în apă de mare prelevată în apropiere de reactoarele 5 şi 6", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit TEPCO şi Agenţiei pentru Siguranţă Nucleară, radioactivitatea din mare se diluează odată cu mareea, iar riscurile pentru alge şi animalele marine nu sunt importante.

Iodul radioactiv se reduce cu jumătate o dată la opt zile.

Apă puternic radioactivă, în exteriorul reactorului 2

Apă puternic radioactivă a fost descoperită în exteriorul clădirii care adăposteşte reactorul 2 şi turbina sa, la centrala Fukushima, şi ar putea să se fi scurs până în mare, a anunţat luni un purtător de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Am descoperit apă acumulată în căminele puţurilor dintr-o tranşee subterană care duce spre exteriorul clădirii, cu un nivel al radioactivităţii de peste 1.000 de milisievert pe oră", a afirmat el.

Aceste puţuri sunt situate la aproximativ 60 de metri de Oceanul Pacific, iar apa contaminată ar putea să fi ajuns până pe ţărm", a precizat el.

"Verificăm dacă apa ar fi putut fi în contact direct cu marea", a continuat el.

Tranşeele "servesc la adăpostirea canalizării şi a cablurilor electrice. Ele seamănă cu tunelurile", a explicat purtătorul de cuvânt al TEPCO.

Muncitorii au descoperit vineri o cantitate de apă cu un nivel al radioactivităţii identic în subsolul sălii de maşini a reactorului 2, dar aceasta este prima dată când inginerii TEPCO anunţă prezenţa apei poluate în exterior.

Purtătorul de cuvânt al operatorului a adăugat că apă contaminată a fost de asemenea găsită în spatele clădirilor reactoarelor 1 şi 3.

"La nivelul reactorului 1, a fost măsurat un nivel de 0,4 milisievert pe oră la suprafaţa apei, dar muncitorii nu au putut face măsurători în spatele reactorului 3, din cauza pagubelor" provocate de explozii, a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici