Nivel anormal de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac în Japonia

Niveluri anormal de ridicate de radioactivitate au fost depistate în lapte şi spanac în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, situate în apropierea centralei nucleare, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

118 afișări
Imaginea articolului Nivel anormal de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac în Japonia

Nivel anormal de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac în Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un nivel de radioactivitate care depăşeşte limita legală în Japonia a fost detectat la o probă de lapte prelevată în prefectura Fukushima şi pe şase eşantioane de spanac din prefectura Ibaraki", a declarat el.

Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat însă Edano, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul, în cadrul unei conferinţe în care a anunţat rezultatele problelor prelevate din produsele alimentare.

"Comparativ cu consumul mediu de lapte al japonezilor, chiar dacă cineva ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiaţii pe care ar primi-o ar fi echivalentă cu cea a unei radiografii", a precizat purtătorul de cuvânt, vorbind din prefectura Fukushima.

"Chiar dacă o persoană ar continua să mănânce spanac contaminat timp de un an, nivelul de radiaţii ar fi echivalent cu o cincime din doza unei radiografii", a adăugat el.

Ministerul Sănătăţii le-a ordonat autorităţilor locale să ancheteze pentru a stabili provenienţa precisă a alimentelor contaminate, pentru a afla unde au fost distribuite acestea şi, în funcţie de rezultat, pentru a se opri vânzările şi a se lua măsurile adecvate, a declarat Edano.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici