Nivel MAXIM de ALERTĂ în regiunea Bruxelles până lunea viitoare

Nivelul de alertă maximă - nivelul 4 - este menţinut timp de o săptămână în regiunea Bruxelles, a anunţat luni seara premierul belgian Charles Michel, care a adăugat că metroul şi şcolile, închise de sâmbătă, urmează să fie redeschise miercuri, relatează Reuters în pagina electronică.

4247 afișări
Imaginea articolului Nivel MAXIM de ALERTĂ în regiunea Bruxelles până lunea viitoare

Nivel MAXIM de ALERTĂ în regiunea Bruxelles până lunea viitoare

Nivelul ameninţării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare, a anunţat premierul.

În ceea ce priveşte metroul, acesta ar putea fi deschis în mod treptat, începând de miercuri, a declarat Charles Michel, care şi-a exprimat speranţa revenirii la normal, dar care a precizat că ameninţarea era la fel de puternică luni ca duminică.

Marţi reţeaua de metrou, muzeele, cele mai multe dintre cinematografe şi numeroase magazine din capitala belgiană urmează să rămână închise, la fel ca şi şcolile şi universităţile.

Nivelul 4 de alertă corespunde unei ameninţări considerate "grave şi iminente". El a fost impus în regiunea Bruxelles în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timp ce restul Belgiei rămâne la nivelul 3, care urmează să fie menţinut până la 30 noiembrie.

Autorităţile belgiene au anunţat în weekend că se tem de atentate similare celor care au vizat Parisul şi Saint-Denis pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi.

În timp ce militari şi poliţişti înarmaţi patrulau pe străzile capitalei, parchetul federal a anunţat luni că a inculpat o a patra persoană pentru fapte de terorism în legătură cu atacurile de la Paris.

Persoana inculpată a fost reţinută duminică, în timpul unor operaţiuni de poliţie. Celelalte 15 persoane reţinute atunci au fost eliberate luni.

- Îndemn jihadist la alte atentate

Două dintre cele cinci persoane reţinute luni au fost de asemenea eliberate, iar arestul preventiv al celorlalte trei a fost prelungit.

Alte trei persoane au fost deja inculpate săptămâna trecută - dintre care una pentru deţinere ilegală de arme de foc. Celelalte două persoane inculpate sunt cele care l-au adus cu maşina de la Paris în Belgia pe Salah Abdeslam, al cărui frate mai mare s-a detonat a cafeneaua Comptoir Voltaire, în estul Parisului, în seara lui 13 noiembrie.

În pofida activităţii intense a poliţiei, în principal în regiunea Bruxelles, Salah Abdeslam nu a fost încă găsit, iar unii miniştri au declarat că acest bărbat - sau alţii - ar putea constitui o ameninţare la adresa capitalei belgiene în care - potrivit anchetatorilor francezi - au fost planificate atacurile de la Paris, de către jihadişti belgieni şi francezi, dintre care unii s-au întors din Siria.

Ministrul belgian de Interne Jan Jambon a declarat că urmărirea nu se va încheia, cu siguranţă, prea repede.

Un jihadist din cadrul grupării Statul Islamic (SI), prezentat ca belgian, îşi îndeamnă "fraţii" din străinătate - într-o înregistrare video postată online pe site-uri islamiste - să urmeze exemplul atacurilor de la Paris care, afirmă el, au semnănat haos în Franţa în doar câteva ore.

Identificat cu numele de război "Abou Katada al Beljiki" (belgianul), acest jihadist apreciază că atacurile de la Paris au făcut milioane de persoane să plângă, dar că totodată au umplut de bucurie "credincioşii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici