Noi detalii despre studenta care a murit de malnutriţie în China: Donaţiile trimise de oameni ar fi fost ascunse

Cazul studentei care a murit de malnutriţie în China, după ce a supravieţuit cu mai puţin de jumătate de dolar pe zi, a stârnit reacţii dure în rândul oamenilor, după ce a fost dezvăluit că tânără nu ar fi primit o mare parte din donaţiile trimise de mai multe persoane, scrie BBC.

1873 afișări
Imaginea articolului Noi detalii despre studenta care a murit de malnutriţie în China: Donaţiile trimise de oameni ar fi fost ascunse

Sursa FOTO: Twitter @kerrya11en

Oamenii din China s-au mobilizat şi au donat bani pentru a o ajuta pe Wu Huayan, după ce tânăra a fost dusă de urgenţă la spital, în toamna anului 2019, în urma unor probleme respiratorii.

Studenta, care avea o greutate de puţin peste 20 kilograme, reuşise să supravieţuiască cu doar 0,30 dolari pe zi, în ultimii cinci ani. 

Wu a explicat mai apoi că tătal şi bunica sa au murit din cauza lipsei de bani pentru tratamentele medicale. Tânăra a fost determinată să nu aibă aceeaşi soartă, aşa că a făcut un apel la public pentru ajutor.  La scurt timp, a fost „bombardată” cu donaţii, relatează BBC.

Cu toate acestea, banii nu au reuşit să o salveze pe Wu, care a murit pe 13 ianuarie 2020, la vârsta de doar 24 de ani.

Cei care încercau să o ajute au fost devastaţi de veste, dar mai apoi a ieşit la iveală faptul că banii care au fost donaţi - sau cel puţin o mare parte din ei - nu au ajuns niciodată la studentă. Documentele oficiale arată că doar 2.900 de dolari au fost folosiţi pentru a-i plăti cheltuielile medicale.

După doar câteva zile de la moartea tinerei, o publicaţie finanţată de statul chinez a acuzat administratorul paginii de donaţii 9958 că opera o „înşelătorie mortală”.

Zheng Hehong, un activist şi fost angajat al 9958, a acuzat fundaţia că ar fi căutat exclusiv persoane bolnave sau vulnerabile, iar apoi ar fi tras de timp pentru rămâne în posesia fondurile pentru cât mai mult timp posibil.

„Aceştia aşteptau până când pacientul murea astfel încât să primească veniturile din dobânzi”, a spus activistul. „Acest profit, conform legii, poate fi oferit drept bonus pentru angajaţi în loc de ajutor caritabil”.

Reprezentanţii fundaţiei au reacţionat, spunând că au reţinut banii la cererea familiei. Totuşi, o cunoştinţă a declarat că Wu nici măcar nu ştia la ce sumă ar fi ajuns donaţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici