Noi INCIDENTE la Hong Kong: Manifestanţi mascaţi au încercat să intre în Parlamentul din Hong Kong

Ciocniri între forţele de poliţie şi manifestanţii prodemocraţie au avut loc miercuri în Hong Kong, în condiţiile în care un grup de protestatari mascaţi a încercat să pătrundă în sediul Consiliului legislativ al fostei colonii britanice.

248 afișări
Imaginea articolului Noi INCIDENTE la Hong Kong: Manifestanţi mascaţi au încercat să intre în Parlamentul din Hong Kong

Manifestanţi mascaţi au încercat să intre în Parlamentul din Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 100 de poliţişti au intervenit miercuri dimineaţă împotriva sutelor de protestatari. Potrivit poliţiei, şase persoane au fost arestate şi trei poliţişti au fost răniţi în urma incidentelor, condamnate de Guvernul local şi prezentate pe larg de presa locală.

Ciocnirile au avut loc la câteva ore după ce autorităţile au decis intervenţia forţelor de ordine pentru a distruge baricadele ridicate de protestatari, în urma unei decizii a justiţiei cu privire la reducerea manifestaţiilor în locurile ocupate de aproape opt săptămâni de protestatari. Manifestanţii prodemocraţie cer instaurarea votului universal în teritoriul aflat sub administraţia Beijingului.

Ciocnirile au izbucnit în momentul în care aproximativ zece persoane au forţat uşa de la intrarea în Consiliul legislativ, folosind o baricadă. Un deputat a încercat să-i oprească, însă cel puţin un protestatar a reuşit să pătrundă în clădire, fiind ulterior evacuat, potrivit cotidianului Apple Daily.

Sesiunea parlamentară prevăzută pentru miercuri a fost anulată, potrivit guvernului local.

Liderii studenţilor, care au iniţiat manifestaţiile desfăşurate în general paşnic, au solicitat trupelor să evite violenţele. "Solicităm tuturor manifestanţilor să evite violenţa şi să fie participanţi responsabili la Revoluţia umbrelelor", a declarat Lester Shum, reprezentant al Federaţiei studenţilor din Hong Kong.

Apelul nu a fost însă respectat de un grup de protestatari. "Trebuie să ocupăm sediul Guvernului şi Consiliul legislativ", a afirmat un manifestant. "Nu am obţinut nimic. Să rămânem în continuare acolo nu este o soluţie", a adăugat un alt manifestant.

Zeci de mii de persoane au protestat în Hong Kong începând din 28 septembrie. Numărul manifestanţilor s-a redus însă considerabil, dar ei au continuat să ocupe trei locuri din fosta colonie britanică, perturbând grav transportul în comun şi activitatea economică.

În acest context, o serie de proprietari sau transportatori au încercat să obţină sau au obţinut din partea tribunalelor ordine pentru deblocarea străzilor ocupate, aşa cum s-a îmtâmplat la Admiralty, în apropierea sediilor puterii, sau la Mongkok.

Teritoriu chinez cu o autonomie largă, fosta colonie britanică se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Beijingului, în 1997.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici